Direct naar artikelinhoud
verkeer

Politierechters pleiten voor lagere verkeersboetes: "Meeste mensen betalen toch nooit"

Beeld ter illustratieBeeld BELGA

Twee Limburgse politierechters pleiten ervoor om de verkeersboetes te verlagen, in plaats van ze steeds maar te verhogen. Want heel veel overtreders betalen die boetes niet, omdat ze niet kunnen. "Daarom moeten we de boetes verlagen, maar ze dan ook wel innen", klinkt het vandaag in Het Belang van Limburg en de andere kranten van Mediahuis.

Politierechters Paul Geukens van de rechtbank in Hasselt en Theo Wilsens van de rechtbank in Beringen zijn overtuigd van de harde aanpak, maar zijn tegen de steeds hoger wordende boetes. "Dat de overheid eens publiceert hoeveel boetes betaald worden. De grote hoop betaalt nooit. Die hebben dat geld niet. Wat voor zin heeft het monsterboetes op te leggen aan mensen die werkloos zijn, een leefloon hebben of in schuldbemiddeling zitten? ", stellen ze.

"Met Koen Geens (CD&V) hebben we eindelijk een minister van Justitie die hervormingen doorvoert. Dat is goed. Maar hij doet te veel en te snel. Het gevolg is een tsunami aan wetten, waar niemand nog zijn weg in vindt", stellen de politierechters. Het stoort hen dat ze als rechter nog weinig te kiezen hebben. Ze zijn soms verplicht zware straffen op te leggen, zonder rekening te houden met de concrete omstandigheden of de aard van de overtreding. 

Reactie Koen Geens

In een reactie aan Belga stelt minister van Justitie Geens dat 90 procent van de mensen hun boetes wel onmiddellijk betaalt, voor het veel hogere boetes worden. "De mensen moeten weten dat ze beter de boete onmiddellijk betalen, alvorens ze begint te verhogen. En zorg er vooral voor dat je geen boete hoeft te krijgen", luidt het advies. "Parketten en de FOD Financiën, die de boete innen, kunnen rekening houden met de financiële situatie van de betrokkenen en meewerken in afbetalingsplannen", aldus nog de minister. De uitrol van het Crossborder-project moet bovendien een zicht geven over de afhandeling van boetes over de hele lijn.