© Naturino

Zoveel paar schoenen hebben je kids écht nodig

Nieuwe schoenen voor je kids kopen, blijft natuurlijk een leuke shopping-uitstap. Maar hoeveel schoenen is te veel? Van sneakers tot stevige stapschoenen, zo veel paar schoenen hebben je kids écht nodig!

cityfashion

Sportieve sneakers

Iedereen draagt graag sneakers, ook je kids! Tijdens een schooluitstap of playdate, sneakers blijven de beste vrienden van kindervoetjes. Kijk naar de zool en stabiliteit van de sneaker. Een stevig model voorkomt voetproblemen op lange termijn!

Feestelijke schoenen

Communiefeesten, huwelijken of verjaardagen op de agenda? Ook je kids mogen gerust hun beste beentje (letterlijk!) voorzetten. Een feestelijke schoen, een leren veterschoen of classy ballerina bijvoorbeeld, is altijd de investering waard.

Frisse sandalen

Fingers crossed dat het een warme zomer gaat worden. Door de warmte zwellen kindervoetjes op en extra wrijving zorgt voor pijnlijke blaren. Een frisse, maar stevige sandaal is dus onmisbaar in hun schoenenkast. Tip: een sandaal met gemakkelijke klittenband is perfect voor kleine kinderhandjes.

Stevige stapschoenen

Flinke boswandeling of citytrip gepland? Een paar stevige stapschoenen is een must. Let erop dat ze tegen een stootje kunnen. De voetjes van je kids mogen niets merken van regen, wind of koude. Investeren in een stevige wandelschoen of laarsje is dus de boodschap!

Sneakers voor kinderen: gezond of niet? Hierop moet je letten

© Zecchino d'Oro

Sneakers, ze blijven favoriet bij ouders én kinderen. Maar bieden ze eigenlijk wel genoeg ondersteuning? En hoe weet je of je een stevige sneaker hebt uitgekozen? Zo vind je een sneaker die de voeten van je kids perfect ondersteunt!

Sneakers: gezond of niet?

Sneakers zijn ook dit jaar een echte voorjaarstrend. Maar zijn ze wel een goede keuze voor je kinderen?

De juiste schoenen zijn van groot belang voor (de ontwikkeling van) de voeten van je kinderen. In feite moet elke schoen daarom voldoende ondersteuning bieden, dus ook een sneaker. Verder is het belangrijk dat de voeten voldoende kunnen ademen. Met een natuurlijk, ademend materiaal zoals leder, voorkom je niet alleen zweet-, maar ook schimmelvoeten.

Sneakers kunnen dus perfect voor jonge kinderen, op voorwaarde dat je met enkele belangrijke eigenschappen rekening houdt.

Hoe jonger, hoe hoger

Heb je thuis nog een enthousiaste kleuter of peuter rondlopen, dan is een kwalitatieve sneaker met hoge sluiting een must: zij ondersteunen de enkels nog net iets meer. Hoe jonger je oogappel, hoe hoger de sneaker mag zijn. Kan je kind nog maar net stappen, dan kies je ook best voor een exemplaar met veters, zodat de sneaker goed rond het voetje aansluit.

Staat je kind al stevig in de schoenen, dan kan een laag model ook perfect. Voor bredere voeten of voeten met een hogere wreef kies je best voor een sneaker met veters (die je uiteraard bindt, ook als het niet in de mode is!).

Kijk naar de zool en stabiliteit van de sneaker

We weten allemaal dat kids en valpartijen een match made in heaven zijn. Sneakers met extra grip zijn dus essentieel! Een rubberen zool, inclusief grove ribbels, is slijtvast en anti-slip. Bovendien is een rubberen zool eveneens flexibel genoeg zodat de voeten vlot kunnen afrollen.

Verder is het belangrijk dat de sneaker ook stabiel genoeg is. Vermijd daarom te brede zolen en kies voor modellen met een verstevigde hiel, aangepaste neus en voorgevormde binnenzolen.

De ultieme test om te controleren of je een stevige sneaker in handen hebt? Test het buigpunt: een goede sneaker buigt bij de voorvoet als je hem probeert dubbel te plooien. Het midden van de schoen is stevig en de voorvoet is soepeler.

Ligt het buigpunt in het midden, dan is de sneaker hier niet stevig genoeg. Ligt het buigpunt meer vooraan de voet, dan heb je een stevige sneaker te pakken!

Daarom koop je kinderschoenen beter niet op maat (maar een beetje te groot)

© Rondinella

Meer dan de helft van de kinderen draagt te kleine schoenen, net omdat ze bij de aankoop reeds te klein worden gekocht. De juiste schoenmaat vinden, is dan ook echt 'maatwerk' waarbij je je niet zo maar op de schoenmaat kan baseren. Hoe je wél de juiste maat vindt, lees je hier.

Kijk naar de lengte en breedte van de voet zélf

Zowel te kleine schoenen als te grote schoenen zorgen voor voetproblemen. Maar hoe weet je welke schoen te klein is en hoe weet je welke schoen te groot is? Kijk altijd eerst naar de voet zélf in plaats van naar de schoenmaat die vaak ook nog eens sterk verschillend is per merk. Laat je kids daarom rechtop (en op blote voeten) op een stuk papier staan.

Teken nu de omtrek en bepaal de afstand tussen het puntje van de grote teen en de hiel. Belangrijk: tel hier nu 12 millimeter bij. Kinderen maken meer 'voetbewegingen' dan volwassenen en moeten hun tenen vlot kunnen spreiden, buigen en bewegen, dus die extra speling rond de tenen is een must. Ook is het belangrijk dat de schoen altijd goed aansluit in de breedte: de beste aansluiting vind je nog altijd bij lederen schoenen met veters.

Tip: meet altijd beide voeten. Tot ongeveer 2-3 jaar kan de asymmetrie groot zijn doordat de voeten snel groeien, maar niet noodzakelijk ook gelijktijdig groeien.

Te grote of reeds gedragen schoenen? Geen goed idee!

Ook te grote schoenen zijn een no go: ondanks dat ze zeker en vast voldoende bewegingsvrijheid bieden, boeten ze in aan ondersteuning. Hoe jonger je kind, hoe moeilijker het in te schatten is welke schoenmaat hij of zij enkele maanden later zal hebben. 'Op de groei' kopen is dus eveneens geen goed idee. Een klein verschil kun je wel oplossen met een inlegzooltje, maar houd er rekening mee dat ook dan de schoen geen optimale ondersteuning biedt.

Schoenen doorgeven aan jongere broers of zusjes doe je ook beter niet: door het dragen heeft de schoen al heel wat steun verloren. Zelfs als de schoen er nog goed uitziet langs de buitenkant, is de pasvorm reeds aangetast en kan deze mogelijk niet meer de juiste ondersteuning bieden. Zijn de schoenen niet veel gedragen? Dan kun je het wel overwegen op voorwaarde dat de voeten ongeveer dezelfde vorm hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lifestyle