© EPA-EFE

Puigdemont wil na afhandeling Duitse procedure terugkeren naar België

De gewezen Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is van plan om terug te keren naar België van zodra de gerechtelijke procedure in Duitsland is afgerond. Dat heeft hij zaterdag verklaard tijdens een persconferentie in Berlijn.

De 55-jarige Puigdemont werd op 25 maart, op basis van een Europees aanhoudingsbevel van Spanje, opgepakt nadat hij met de wagen de Deens-Duitse grens was overgestoken. Puigdemont was toen onderweg van Finland naar ons land, waar hij in ballingschap verblijft. Vrijdag werd hij vrijgelaten uit de gevangenis, maar hij moet wel in Duitsland blijven tot de gerechtelijke instanties in dat land zich ten gronde uitgesproken hebben over zijn mogelijke overlevering aan Spanje.

Zolang die gerechtelijke procedure aan de gang is, zal Puigdemont in de Duitse hoofdstad Berlijn blijven, zo maakte hij zaterdag duidelijk. Maar wanneer de gerechtelijke uitspraak in zijn voordeel uitvalt, is hij van plan om terug te keren naar België. Puigdemont wil “zijn activiteiten in ballingschap” in ons land hervatten.

Internationale bemiddeling

De separatistische leider herhaalde voorts zijn oproep aan Madrid om een dialoog “op basis van wederzijds respect” aan te gaan met Catalonië. Hij maakte daarbij duidelijk dat hij voorstander is van internationale bemiddeling. Het conflict moet met “politieke middelen” worden opgelost, zei hij.

Spanje moet “de democratie en de internationale verdragen respecteren”, deelde Puigdemont verder nog mee. Hij eiste ook dat de Catalaanse leiders die gevangen worden gehouden “in overeenstemming met VN-resoluties” worden vrijgelaten.

Zolang die gerechtelijke procedure aan de gang is, zal Puigdemont in Duitsland blijven, zo maakte hij zaterdag duidelijk. Maar wanneer de uitspraak in zijn voordeel uitvalt, is hij van plan om terug te keren naar België. Puigdemont wil “zijn activiteiten in ballingschap” in ons land hervatten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER