Direct naar artikelinhoud
Duitsland

Drie doden doordat bestuurder inrijdt op terras in Münster: "geen banden met extremisten"

Er is een enorme politiemacht op de been.Beeld AFP

De bestuurder van een bestelwagen is zaterdag rond half vier op een vol terras ingereden in de Duitse stad Münster. De autoriteiten gaan uit van een aanslag, zonder terroristisch motief. 

Bij de aanslag vielen zeker drie doden en 30 gewonden, melden de politie en het regionale ministerie van Binnenlandse Zaken. De dader was ingereden op het terras van café-restaurant Grosser Kiepenkerl. Twee mensen kwamen daarbij om het leven. De dader beroofde zichzelf na zijn daad van het leven met een vuurwapen. Zes slachtoffers verkeren nog in levensgevaar.

In de loop van de nacht maakten de politie en het openbaar ministerie meer informatie bekend over de dodelijke slachtoffers. Het gaat om een 51-jarige vrouw uit de regio Lüneburg in Nedersaksen en een 65-jarige man uit de regio Borken in Noordrijn-Westfalen. De identiteit van de twee dodelijke slachtoffers is niet vrijgegeven.

Ook over de dader gaven de autoriteiten meer informatie vrij. "Volgens de huidige stand van het onderzoek is de bestuurder vermoedelijk een 48-jarige man uit Münster", aldus procureur-generaal Martin Botzenhardt. Hij pleegde na de aanslag zelfmoord met een vuurwapen, zo wordt ook bevestigd.

"Geen aanwijzingen voor mogelijk motief"

De politie voerde zaterdagavond een huiszoeking uit bij de man. Daar vonden de agenten onder meer krachtig vuurwerk en onbruikbaar gemaakte kalasjnikov (AK-47). "Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen over een mogelijke motief voor de daad", zegt Botzenhardt. De speurders houden in het onderzoek rekening met "alle richtingen". Getuigen wordt gevraagd om alle nuttige informatie en beeldmateriaal te delen met de politie.

Bij de aanslag zaterdag vielen naast twee doden ook meer dan twintig gewonden. Enkelen van hen zijn nog in levensgevaar. 

'Niets wijst er op dit moment op dat we te maken hebben met islamistische beweegredenen'
Herbert Reul, minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen

Huiszoeking

Volgens het Duitse persagentschap dpa was de vermoedelijke dader een psychisch labiele Duitser. De woning van de 48-jarige verdachte zou zijn doorzocht, al is daar geen officiële bevestiging van. De Süddeutsche Zeitung schrijft dat de politie niet uitgaat van een terroristisch motief.

De politie heeft nog geen mededelingen gedaan over de achtergrond van de dader. Reul heeft aan de pers verklaard dat islamterreur uitgesloten wordt als reden voor de aanslag. De minister benadrukte dat de dader een Duitser was zonder migratieachtergrond. "Niets wijst er op dit moment op dat we te maken hebben met islamistische beweegredenen."

Huiszoeking
Beeld ANP

De politie zegt berichten over eventuele andere daders na te gaan. Volgens enkele ooggetuigen zouden mogelijk twee andere daders na de crash uit de bestelwagen gevlucht zijn.

Kiepenkerl

Ten tijde van de aanslag was in Münster al een enorme politiemacht op de been in verband met een demonstratie van Koerden. Het incident vond plaats in het oude centrum van de stad. De Kiepenkerl is een toeristische plaats in de historische binnenstad.

Het terras hoorde bij de Grosser Kiepenkerl, een beroemd restaurant in de Duitse stad. Volgens een ooggetuige is het terras afgeschermd door parkeerpaaltjes en bevindt het restaurant zich in een voetgangersgebied. 

Na de aanslag werd een deel van het centrum hermetisch afgesloten. De massaal aanwezige politie riep de bevolking op om de omgeving te vermijden.

Kiepenkerl
Beeld AFP

Reacties

Heel wat politici in Duitsland en daarbuiten hebben hun medeleven uitgesproken voor de slachtoffers van de aanslag. De Duitse bondskanselier Merkel heeft via een woordvoerder laten weten dat haar gedachten bij de slachtoffers en hun families zijn.

"De berichten die ons vanuit Münster bereiken zijn afschuwelijk", laat de Duitse president Frank-Walter Steinmeier weten. "We moeten uitgaan van een zware daad van geweld. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families. Mijn diep medeleven voor al wie een geliefde verloren is."

Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zegt "te rouwen met Münster". "Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun familieleden. Mijn grote dank naar al wie tijdens deze moeilijke momenten hulp biedt. Ik wens hen en de gewonden veel sterkte."

In ons land liet minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders via Twitter weten dat "zijn gedachten bij de slachtoffers en gewonden in Münster zijn en bij hun families en vrienden".

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon liet via Twitter weten "op dit ogenblik geen linken met België te zien". "Onze gedachten zijn bij de slachtoffers, hun nabestaanden en de politie- en hulpdiensten in Noordrijn-Westfalen", aldus Jambon.

Twitter bericht wordt geladen...