Groen gaat nog stap verder dan bestaande quota: “Helft lijsttrekkers in 2019 moet vrouw zijn”

© blg

Bij de verkiezingen van 2019 zullen de lijsttrekkersplaatsen van Groen netjes verdeeld zijn tussen mannen en vrouwen. Van de in totaal dertien lijsttrekkers voor het Europees, federaal en Vlaams Parlement moeten er dus zes à zeven vrouw zijn. De groenen gaan zo verder dan de bestaande quota, die enkel pariteit bínnen dezelfde lijst vereisen.

Tex Van Berlaer

Bij de vorige ‘moeder aller verkiezingen’ in 2014 waren ze nog met vijf, de vrouwelijke lijsttrekkers van Groen. Voorzitter Meyrem Almaci, Anne Dedry en Katrijn Conjaerts trokken de Kamerlijst in respectievelijk Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. Elke Van den Brandt (Brussel-Hoofdstad) en Elisabeth Meuleman (Oost-Vlaanderen) pronkten dan weer op nummer één op de lijst voor het Vlaams Parlement.

Op een totaal van dertien een (lichte) vrouwelijke ondervertegenwoordiging, dus. Maar daar belooft de partij iets aan te doen. Bij de volgende ‘moeder aller verkiezingen’ in 2019 streeft Groen naar een gelijke man-vrouwverhouding tussen alle lijsttrekkers.

Ook op tv een probleem

De directe aanleiding was de heisa rond het statement van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD), die vorige maand op het laatste nippertje een gepland debat afzegde, omdat er geen vrouwelijke panelleden meededen. “Dat is wat je krijgt als de meerderheid van de lijsttrekkers mannelijk is”, zegt Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen). “Een overwicht aan mannen wordt dan onvermijdelijk bij de topposities, zoals fractieleiders en ministers.”

Meuleman verwijst ook naar panels bij tv-programma’s als De Afspraak, waar de gasten overwegend mannelijk zijn. “Zonder formele afspraken over de verdeling tussen mannen en vrouwen, zullen we nog lang moeten wachten op gelijkheid”, zegt ze.

Moeilijke lijstvorming

Ze roept de andere partijen dan ook op om hetzelfde te doen, en dus verder te gaan dan de huidige quotaregels. Die schrijven voor dat alle lijsten paritair moeten zijn, en dus voor de helft uit vrouwen moeten bestaan. Bovendien mogen de eerste twee kandidaten op de lijst niet van hetzelfde geslacht zijn.

Politicoloog Dave Sinardet (VUB) is niet verrast dat net Groen met het idee op de proppen komt. “De partij heeft altijd sterk ingezet op pariteit en diversiteit, en is sowieso een veeleer vrouwelijke partij binnen het politieke landschap”, zegt hij.

Maar is het ook een goede maatregel? “Ze maken het zichzelf in ieder geval moeilijk om de lijsten samen te stellen”, aldus Sinardet. “De kans bestaat dat ze erg gemotiveerde mannen zullen moeten teleurstellen, en bepaalde vrouwen zullen moeten smeken om hoog op de lijst te staan.”

“Niet akkoord”, zegt Meuleman. “Aan vrouwelijk talent ontbreekt het niet in onze partij.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen