© Jan Van der Perre

De Backer wil gegevens kilometerheffing gebruiken tegen sociale fraude

Staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld) wil de gegevens van de kilometerheffing van de vrachtwagens gebruiken om efficiënter te controleren tegen sociale dumping. Dat zei hij zondagmiddag in VTM NIEUWS. Hij gaat daarom een systeem van gegevensuitwisseling opzetten met ViaPass, de interregionale entiteit die de kilometerheffing voor vrachtwagens in België coördineert.

dst

Sinds 1 april 2016 moeten vrachtwagens in ons land kilometerheffing betalen. De afstanden die vrachtwagenchauffeurs afleggen in ons land worden geregistreerd via een boordcomputer. Op basis daarvan wordt de kilometerheffing bepaald. De gegevens van Viapass geven volgens De Backer ook een schat van informatie aan de sociale inspectiediensten.

Dankzij het ViaPass-systeem, maar ook dankzij het systeem van trajectcontrole, kunnen zij meteen zien hoe lang een chauffeur onderweg is in ons land. Zo kunnen de sociale inspectiediensten sneller en efficiënter controleren of de regels rond tachograaf, cabotage en rij- en rusttijden gerespecteerd worden. Een wetsontwerp van De Backer zal er voor zorgen dat deze gegevens automatisch uitgewisseld worden tussen diensten, vanzelfsprekend met de nodige privacywaarborgen.

De Backer: “Sociale dumping in de transportsector pakken we keihard aan met extra vestigings- en wegcontroles en extra inspecteurs op het terrein. Met resultaat. Vorig jaar konden we dankzij een strengere strijd tegen sociale dumping maar liefst 266 miljoen euro recupereren. Maar ons werk is niet af. Ik wil nog een tandje bijsteken in de strijd tegen oneerlijke concurrentie in de transportsector. Door de gegevens van de Viapass te delen met de sociale inspectiediensten hoop ik nog extra fraudeurs te klissen en sociale dumping nog efficiënter op te sporen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer