© Vier

Je mag niet gokken op ‘De Mol’, maar er is wel een achterpoortje

Met nog acht kandidaten in het spel heeft elke ‘De Mol’-fan nu al wel een theorie over dé enige echte saboteur in het spel. Als je zo overtuigd bent dat je ook een gokje wilt wagen op de uitkomst van het Vier-programma, ben je eraan voor de moeite. De regels van de Kansspelcommissie zijn streng - al is er wel een achterpoortje.

ehu

Hoewel de uitkomst van ‘De Mol’ - alle complottheorieën ten spijt - voor menige kijker onzeker is tot het einde van de reeks, is de uitkomst geen onzekere gebeurtenis. De opnames vonden immers eind 2017 plaats. Wie de mol is, staat dus al vast sinds dan.

“Een belangrijke voorwaarde voor een weddenschap is dat het een onzekere gebeurtenis betreft”, aldus de Kansspelcommissie. “Weddenschappen op de uitkomst van ‘De Mol’ zijn dan ook illegaal en goksites mogen ze niet aanbieden.”

Banden met het productiehuis

Hoe klein de groep ook is, er zijn enkele programmamakers die weten wie ‘De Mol’ is. En er zijn natuurlijk de drie laatst overgebleven kandidaten zelf. Twee jaar geleden organiseerde de goksite Ladbrokes nog een weddenschap over de afloop van ‘De Mol’, maar het bedrijf werd al snel teruggefloten door de Kansspelcommissie. “We kregen enkele klachten binnen omdat er plots erg hoge bedragen werden ingezet, door mensen die banden zouden gehad hebben met het productiehuis dat ‘De Mol’ maakt (Woestijnvis, red.). We hebben daarom gevraagd om de weddenschap stop te zetten.”

Weddenschappen voor programma’s als ‘The Voice van Vlaanderen’ of ‘Mijn Pop-uprestaurant’ zouden daarom wél mogen. “Omdat de uitkomst pas op het einde van de reeks voor iedereen - inclusief de programmamakers zelf - een verrassing is.” Dat de programmamakers bijvoorbeeld daags voor de finale nog een kijkje kunnen nemen in de tussentijdse sms-stand, doet er niet toe.

Gokje onder vrienden

Mogen we dan ook geen gokje onder vrienden wagen? De wetgeving daaromtrent blijkt een erg grijze zone. “De richtlijn over weddenschappen met een beperkte inzet en een beperkte winstmogelijkheid die we in 2014 uitschreven naar aanleiding van het WK, is hier ook van toepassing”, aldus de Kansspelcommissie.

Kort samengevat is een weddenschap waarbij sprake is van één enkele wedmogelijkheid - welke kandidaat is de mol? - en waarvan de inzet de 2 euro niet overschrijdt, ‘niet prioritair’ voor de controlecel van de Kansspelcommissie. In mensentaal betekent dat dat je geen controle moet verwachten. Let wel: hoe hoger de te winnen te prijs, hoe groter ook de kans dat het parket of de politiediensten de weddenschap opmerken en een tussenkomst van de Kansspelcommissie vragen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER