Club Brugge ziet achtervolgers naderen na nederlaag tegen Gent

KAA Gent heeft ook zijn tweede wedstrijd in Play-off 1 gewonnen. Na de zege op het veld van Anderlecht klopte het in eigen huis ook leider Club Brugge. De topper in de Ghelamco Arena eindigde op 1-0. Brandon Mechele zorgde met een vroege owngoal voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Club Brugge ziet Anderlecht en Gent zo naderen tot op zes punten.

rahe

Terwijl Yves Vanderhaeghe het vertrouwen gaf aan de elf die vorige week Anderlecht klopten, pakte Ivan Leko uit met twee opvallende wijzigingen. De jonge Touba verving op links de geblesseerde Limbombe, in de spits stond verrassend Refaelov naast Diaby. Wesley verdween daardoor naar de bank. De Slag om Vlaanderen is altijd een beladen wedstrijd, de sfeer vooraf was dan ook zinderend.

De beginfase was overduidelijk voor de enthousiast begonnen thuisploeg. Club Brugge liet zich overrompelen en na twee minuten trilden de netten al. Simon vond Kalu met de voorzet vanop links, de Nigeriaan kon koppen. Vermeerde redde de kopbal, maar via de paal botste de bal tegen de ongelukkige Mechele. De beenveeg van Vermeer kwam te laat, de bal was al over de doellijn: 1-0 na een wel heel ongelukkige owngoal.

© belga

Bruggelingen zien af

Club Brugge was amper bekomen van die opdoffer of bijna hing de 2-0 al tegen de touwen. Kalu slingerde een vrije trap richting tweede paal, daar dook de vrijstaande Gigot op. De tweede Gentse treffer leek een feit, maar de Franse verdediger miste van dichtbij onbegrijpelijk. Niet veel later waren de Buffalo’s daar opnieuw. Simon rolde de Brugse rechterflank op, Janga kon zijn voorzet net niet in doel deviëren. Er waren amper zes minuten verstreken op de klok, Club Brugge zag sterretjes. Op het kwartier moest Vermeer nog eens plat op een schot van Dejaegere.

De druk bleef, Club Brugge kwam er amper uit in de eerste twintig minuten. Vooral flankspelers Kalu en Simon dolden met respectievelijk Touba en Cools, de voorzet van Simon werd door Kalu echter niet benut.

Missers Diaby

Maar plots was daar Blauw-Zwart. De competitieleider rechtte de rug en Diaby had de gelijkmaker tot twee keer toe aan de voet. Eerst werd hij door Refaelov voor Kalinic gezet, maar de Kroatisch reus redde. Enkele minuten later sloeg de Gentse verdediging aan het klungelen, Diaby kreeg de kans cadeau maar schoof de bal voorlangs. Twee grote missers op enkele minuten tijd, Gent haalde opgelucht adem dat het geen deksel op de neus kreeg. De wedstrijd kwam zo wel in evenwicht, de Buffalo’s kregen het moeilijker.

Ivan Leko greep tijdens de rust meteen in. Touba mocht na een moeilijke eerste periode in de kleedkamer blijven, we kregen het debuut van de 19-jarige Krepin Diatta. De jonge Senegalees werd in de winter weggeplukt in Noorwegen en kreeg het vertrouwen van Leko.

AA Gent

Club Brugge

Club draait rollen om

En de tweede helft begon zoals de eerste: één ploeg baas, de andere die moest pompen. Alleen waren de rollen nu omgedraaid, het waren de bezoekers die de match in handen namen. De Gentse verdediging draaide overuren en moest de ene na de andere aanvalsgolf afslaan. Grote kansen leverde dat evenwel niet op voor Club Brugge. Vormer schoot van ver over, Refaelov werd afgestopt door Bronn. Gent probeerde het evenwicht te herstellen en kwam opzetten met schoten van Kalu en Yaremchuk.

Een kwartier voor tijd ontbond Hans Vanaken even zijn duivels. De aanvallende middenvelder passeerde drie Gent-spelers alsof het kegeltjes waren en kon van dichtbij uithalen, Kalinic hield het leer echter uit doel met een sterke save.

De tijd begon te dringen voor de West-Vlaamse bezoekers, maar ze moesten wel opletten voor de counter. Ckavetadze liep alles en iedereen voorbij, maar maakte de verkeerde keuze in de laatste meters en botste zo nog op Mechele. Aan de overkant zette Diatta zich nog door, maar de jonge invaller kreeg zijn voorzet niet tot bij een ploegmaat.

In de blessuretijd was Wesley plots nog dichtbij de gelijkmaker. Bronn ging in de fout, de Braziliaan kreeg een opgelegde kans maar trof het zijnet. Club Brugge lijdt zo zijn eerste nederlaag in PO1 en ziet Gent tot op zes punten komen. De Buffalo’s hijsen zich opnieuw naast Anderlecht in de stand.