Direct naar artikelinhoud
Kunst

Bezoeker laat peperduur kunstwerk Jeff Koons uiteenspatten in Amsterdam

Jeff Koons voor zijn 'Gazing Ball'. Het werk ligt nu in scherven.Beeld AFP

Het was niet zomaar een grote glazen bal. "De bal bevestigt jou als kijker", zei de vermaarde Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons onlangs in De Volkskrant over zijn 'meesterwerk' Gazing Ball dat in Amsterdam tentoongesteld werd. "Je wordt onderdeel van het schilderij, en het schilderij wordt onderdeel van jou." Nu ligt de bal in scherven.

Een bezoeker wilde het kunstwerk - een schilderij met daarin een soort grote blauwe kerstbal, dat miljoenen dollars waard is - alleen even aanraken. Toen spatte de bal uit elkaar. Dat gebeurde vandaag op de laatste dag dat het werk tentoongesteld werd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Er was geen sprake van opzet, zegt woordvoerder Martijn van Schieveen. "We zijn nog aan het onderzoeken wat er precies gebeurd is. Het lijkt erop dat het een hele spijtige samenloop van omstandigheden is." De bezoeker in kwestie is volgens hem "heel erg geschrokken". "Hij wilde het kunstwerk aanraken, dat willen heel veel mensen. Toen sprong de bal."

Twitter bericht wordt geladen...

Streep op de grond

Het kunstwerk was te zien in de al jaren lopende serie Meesterwerk in De Nieuwe Kerk, waarbij telkens één kunstwerk wordt tentoongesteld. Eerder viel de eer te beurt aan onder anderen Andy Warhol, Francis Bacon en Marc Chagall.

Hoe het kan dat het kwetsbare miljoenenwerk zomaar aangeraakt kon worden door een bezoeker, daarover kan de woordvoerder nog niets zeggen. "Er stond wel een streep op de grond die markeert dat toeschouwers niet te dichtbij mogen komen. De beveiliging let ook op dat dat niet gebeurt." Ook over de precieze waarde van het kunstwerk kan hij, "vanuit verzekeringsoogpunt" niets zeggen.

Jeff Koons heeft nog niet gereageerd op het sneuvelen van zijn "staarbal". De kunstenaar en voormalig beurshandelaar staat bekend om zijn goedverkopende, glanzende en glitterende werk, dat ook wel als kitsch getypeerd wordt. Zo maakte hij halverwege de jaren negentig een reeks stalen kunstwerken van felgekleurde opblaashonden. Een van die honden (de oranje variant) werd in 2013 voor 58 miljoen dollar verkocht.

Het kunstwerk dat in de Nieuwe Kerk hing maak deel uit van een serie waarbij Koons oude meesterwerken laat kopiëren en daar een glazen bol tegenaan installeert.