Direct naar artikelinhoud

VN-Veiligheidsraad houdt vandaag spoedvergadering over Syrië

De VN-Veiligheidsraad tijdens een vergadering over Noord-Korea in maart.Beeld AFP

Op initiatief van Frankrijk hebben negen landen een spoedvergadering gevraagd van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de veronderstelde chemische aanval waarbij zaterdag in Douma in Syrië ruim 150 mensen zouden zijn omgekomen en 1.000 gewonden zijn gevallen. De vergadering zou vandaag om 21 uur in New York beginnen, zo is gisteren uit diplomatieke kringen vernomen.

De vragende landen zijn Frankrijk, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Koeweit, Zweden, Peru, Polen, Nederland en Ivoorkust. "De inzet van chemische wapens om onschuldige Syrische burgers te verwonden en te doden komt veel te vaak voor", klaagt de Amerikaans ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, aan.

"De inzet van chemische wapens om onschuldige Syrische burgers te verwonden en te doden komt veel te vaak voor", klaagt de Amerikaans ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, aan.Beeld AFP

Toegang voor hulpverleners

"De Veiligheidsraad moet samenkomen en onmiddellijke toegang vragen voor hulpverleners, een onafhankelijk onderzoek naar wat gebeurd is ondersteunen en zij die verantwoordelijk zijn voor deze afschuwelijke daad rekenschap vragen."

Daarnaast komt de Veiligheidsraad mogelijk nog een tweede keer bijeen om zich over Syrië te buigen. Rusland, bondgenoot van het Syrische regime, heeft van zijn kant een aparte zitting gevraagd. Beide landen ontkennen de beschuldigingen.