© BELGA

“Nieuwe afvalverbrandingsovens krijgen geen groencertificaten meer”

Nieuwe afvalverbrandingsovens zullen geen groenestroomcertificaten meer krijgen. Dat zegt Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie (Open Vld), woensdag nadat VRT Nieuws had berekend dat de afvalverbrandingsovens 250 miljoen euro aan groencertificaten krijgen.

Tommelein laat weten dat hij het energiebesluit deze zomer heeft aangepast zodat nieuwe kleine installaties voor verbranding van huishoudelijk of bedrijfsafval niet meer zullen kunnen rekenen op groenestroomcertificaten. Grote installaties, meer dan 20 megawatt, waarvoor geen project was ingediend voor het begin van 2013 kregen die steun al langer niet meer, luidt een persbericht van Tommelein.

De groenestroomcertificaten die toch nog worden uitbetaald, zijn een erfenis uit het verleden. “De groenestroomcertificaten voor installaties voor de verbranding van huishoudelijk of bedrijfsafval zijn een beslissing uit het verleden. Die engagementen kunnen we niet zomaar verbreken”, zegt Bart Tommelein.

Toch speelt “groene warmte” een belangrijke rol in het behalen van de doelstelling rond hernieuwbare energie. Om niet het kind met het badwater weg te gooien, ontwikkelde de minister een nieuw investeringssysteem: “oproep groene warmte”. Het verschil met groenestroomcertificaten is dat het gaat om “een investeringssteun van een beperkt bedrag, waarbij enkel de investering voor de warmterecuperatie in aanmerking komt en waarbij we, anders dan bij groenestroomcertificaten, niet jarenlang vastzitten aan een ondersteuning waar we niet meer onderuit kunnen”, aldus nog Tommelein.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer