© Levi's

Gehaast? Zo vind je de juiste maat zonder passen

Last minute op zoek naar een nieuwe jeans of T-shirt en geen zin in die lange wachtrijen aan de paskamers? Met deze handige tips vind je de juiste maat zonder te passen!

cityfashion

Een broek kopen zonder te passen? Het kan!

Eerlijk is eerlijk: een perfect passende broek vinden, is zelfs als je ze past niet altijd een simpele opgave. Passen blijft dus aan te raden, maar deze tips zijn zeker het proberen waard als je gehaast bent. Houd de broek zo strak mogelijk tegen je heupen en knieën, zo weet je meteen of de lengte goed is. Om te weten of ze aan je taille zal passen, buig je je arm, maak je een vuist en plaats je vervolgens je elleboog tegen de rand langs de binnenkant van de broek. Wanneer je onderarm én vuist in de opening passen, heb je hoogstwaarschijnlijk de juiste maat te pakken.

Nog minder tijd? Probeer de ‘nek-hack’ voor je broek

Perfect voor als je gehaast bent en je niet helemaal aan je proefstuk toe bent wat het merk of de pasvorm betreft: de ‘nek-methode’! Die rare blikken van mede-shoppers moet je er wel bij nemen. Wanneer je denkt dat je de juiste maat hebt gevonden, probeer dan de tailleband rondom je nek te wikkelen. Raken beide kanten elkaar? Dan heb je 99% kans dat de broek past. Raar, maar het werkt!

Het perfecte hemd? Dat vind je zo

Elke man heeft een paar goede hemden nodig in zijn kleerkast. Een hemd moet perfect passen: niet passen is dus geen goed idee. Om de selectie voor de paskamer zo klein mogelijk te maken, kun je best even de kernpunten op je lichaam uitproberen. Leg de schouders van je hemd aan de achterkant van je eigen schouders, check de lengte van het hemd en vergeet vooral niet de armwijdte even na te gaan. Als dit al goed zit, is de kans groot dat het hemd goed zal passen. Je hemd smaller of korter laten maken kan altijd, omgekeerd werkt het helaas niet zo.

Geen zin om een T-shirt of trui te passen?

Ook T-shirts en truien kan je als het echt niet anders kan, kopen zonder te passen. Leg het T-shirt of de trui op de voorkant van je lichaam en trek het strak naar beneden (maar trek ook niet té hard). Lang genoeg? Dan ga je vervolgens op dezelfde manier te werk om de breedte van de mouwen te controleren.

Vergeet zeker niet na te gaan of de schouders van je trui of T-shirt breed genoeg zijn: dat doe je door naar de naad van de mouw te kijken. Zit de naad precies daar waar je schouder stopt, dan heb je de juiste maat. Zit je naad aan de binnenkant, dan is de trui of het shirt te klein. Zit je naad aan de buitenkant, dan is het te groot.

Meten is weten

Misschien heb je gewoon in het algemeen een bloedhekel aan passen, ook als je niet gehaast bent? Dan doen je er goed aan om op voorhand je maten te nemen en deze op je smartphone te bewaren. Meet met een meetlint altijd je borstomtrek, je taille, je heupomtrek en de binnenlengte van je benen. Om zo precies mogelijk te meten, doe je dit best in je ondergoed (en dus niet over je kleren).

Je borst- en heupomtrek meet je altijd op het breedste punt: hiervoor sluit je het meetlint losjes rond je borst en heupen. Beweeg het nu 1 a 2 cm naar boven en beneden om zo te bepalen waar het breedste punt is. Om te weten waar je taille precies zit, buig je zijdelings even naar links of rechts. Aan de kant waar je naartoe buigt, vormt zich nu natuurlijk een 'plooitje' in je zijde. Neem dit punt als uitgangspunt om je taille te meten. De binnenlengte van je benen meet je door het meetlint aan de binnenzijde van je been gestrekt te houden vanaf je voeten tot aan je kruis.

Alles genoteerd? Dan hoef je nu alleen nog je maten door te geven aan de verkoper of verkoopster.

Zo blijft je hemd een hele dag in je broek zitten

© Jack & Jones

Een mooi hemd blijft een essential voor een stijlvolle look. Toch kan het gebeuren dat je hemd doorheen de dag omhoog kruipt, wat al snel “slonzig” overkomt. Met deze tips blijft je hemd een hele dag in je broek zitten!

Kies (en pas!) het juiste hemd

Een hemd dat voor de helft uit je broek hangt is allesbehalve ‘put together’. Kies daarom een hemd dat zo goed mogelijk aansluit op je taille. Een ‘slimfit’ blijft beter zitten dan een recht model. Zorg ervoor dat je hemd ook zeker lang genoeg is. Een 7-tal cm, gerekend vanaf je broeksriem, is ideaal.

Het is misschien niet je sterkste kant, maar probeer toch zoveel mogelijk verschillende hemden te passen. Ga passen met een geklede broek, dan weet je meteen of het hemd geschikt is voor deze look. Hanteer de juiste volgorde: trek eerst je overhemd aan, dan pas je broek.

Vouwen voor beginnersZit je hemd wat los aan je taille? Probeer dan de military tuck (al klinkt dit veel moeilijker dan het eigenlijk is). Je creëert een diagonale vouw waarbij je de zijnaden aan beide kanten kan “oprollen”. De twee flappen van je hemd trek je naar achter die je vervolgens in je broek kan stoppen.Geen zin in het betere vouwwerk? Bretellen zijn je redder in nood. In plaats van ze aan je broek vast te maken, maak je ze lang genoeg en bevestig je ze aan, jawel, je sokken en de onderkant van je hemd. Nooit meer last van een overhemd dat uit je broek komt! Tip: Stop nooit, maar dan ook nooit, je hemd in je boxershort. Ondergoed durft wel eens omhoog kruipen… .Weg stijlvolle outfit.

Zo vermijd je dat je broek afzakt

© Lerros

Een frisse chino, casual jeans of geklede kostuumbroek…Welk type broek je ook draagt, ze ziet er net iets beter uit als ze op de juiste plaats hangt. Met deze tips zijn afzakkende broeken verleden tijd!

Koop je broeken in de juiste maat

De eerste regel om te vermijden dat je broek afzakt? Zorg ervoor dat je de juiste maat te pakken hebt. Hoe je dit checkt? Kijk naar de broeksband. Kan je zonder problemen 1 tot 2 vingers tussen je taille en je broek steken? Dan ben je alvast op de goede weg.

Haal je beste fitness-moves boven, want een klassieke squat-beweging kan een belangrijke indicatie zijn voor de juiste maat. Wanneer er tijdens deze handeling te veel te zien is van je onderbroek, dan is je broek te groot (en zakt ze dus veel sneller af). Vergeet niet een paar keer op en neer te springen, zo test je de bewegingsvrijheid (en de maat) van je broek.

Draag je riem op de juiste manier

Op een stijlvolle manier ervoor zorgen dat je broek niet meer afzakt? Investeer in een goede riem! De perfecte riem heeft een vijftal gaatjes. Kijk naar het middelste gaatje en check vervolgens of de flap van je riem door de eerste lus van je broek past. Moet je hard trekken of heb je te veel gaatjes op overschot? Dan heeft je riem niet de juiste maat.

Liever een oldschool alternatief? Durf voor bretellen te kiezen! Bevestig je bretellen eerst aan de achterkant van je broek, doe je broek aan en bevestig dan je bretellen aan de voorkant. Schuifklemmetjes maken het zoeken naar de juiste lengte een stuk makkelijker.

Ook je ondergoed speelt een rol

Dit had je waarschijnlijk nooit gedacht, maar ook het foute ondergoed kan ervoor zorgen dat je broek afzakt. Kies voor een model (boxershort of gewone slip) dat hoog genoeg aan je taille zit. Qua stof? Katoen stremt met andere stoffen waardoor je broek beter blijft zitten!

Zes fouten die je maakt als je nieuwe schoenen koopt

© Allan K.

Van sneakers tot klassieke pumps, in je schoenenkast heb je altijd nog wel plaats voor een extra paar schoenen. Maar waar moet je op letten als je nieuwe schoenen shopt? Deze 6 fouten maak je sneller dan je denkt!

Je past je schoenen niet grondig genoeg

Verliefd geworden op een paar nieuwe pumps? Gebruik je gezond verstand! Je weet pas echt hoe schoenen aanvoelen wanneer je ze minimum vijf minuten hebt aan gehad. Probeer niet enkel op de maat te focussen, geef je voeten de kans om te wennen aan je schoenen. Wandel daarom voldoende rond in de winkel. Zo weet je niet alleen of ze goed zitten, maar ook of je voeten voldoende kunnen ademen in je schoenen. Heb je na enkele minuten zweetvoeten, dan kun je best een natuurlijker materiaal zoals leder overwegen.

Geen twee voeten zijn hetzelfde, ook de jouwe niet. De stand van je tenen, wreef en de breedte van je hiel zijn verschillend van voet tot voet. Het spreekt dus voor zich dat je best beide schoenen past.

Je past de verkeerde maat (en op het foute tijdstip!)

De verkeerde maat kopen is echt geen goed idee. Laten we eerlijk zijn, die te kleine schoenen gaan niet meer uitzetten en drie paar inlegzooltjes zijn ook geen optie voor dat te grote paar. Ga niet zelf experimenteren met schoenmaten, maar laat professionals je maat opnemen. Zij kunnen je eveneens vertellen welk merk het best bij de vorm van je voeten past: niet onbelangrijk als je weet dat het verschil in pasvorm tussen verschillende merken enorm kan verschillen. Sowieso doe je er om die reden goed aan om schoenen van verschillende merken te passen.

Ochtendmens? Fijn, maar gebruik je goede humeur niet om schoenen te shoppen in de ochtend! Doorheen de dag zwellen je voeten op. Het is dus slimmer om je pasbeurt zo lang mogelijk uit te stellen zodat je zeker weet dat je schoenen goed zitten.

Je kiest de verkeerde ondergrond en sokken

Probeer je schoenen uit op verschillende soorten ondergrond. Tapijt, tegels, asfalt…Hoe meer je probeert, hoe gemakkelijker je een idee krijgt van hoe schoenen écht zitten.

Ga je doelbewust op schoenenjacht? Neem een paar sokken mee die je echt gaat dragen in je schoenen. Met dikke sneakersokken een fijne loafer passen kan voor een vertekend beeld zorgen…

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lifestyle