© JVDP

Architecten voor renovatie Fierensblokken gekozen

AG VESPA, het vastgoedbedrijf van de stad, heeft Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co Architecten uit Rotterdam aangesteld voor de renovatie en de herinvulling van de Fierensblokken. In maart 2017 wordt het definitieve ontwerp voorgesteld.

inke

De architectenbureaus willen het gebouw volgens de stad heropwaarderen met respect voor het bestaande complex. Het wedstrijdontwerp gaat uit van een mix van een 125-tal wooneenheden, commerciële ruimtes, een binnenhof met doorkijk naar de straat en daktuinen.

“Met dit woonproject slagen de stad en AG VESPA erin om een historisch gebouw te bewaren en een impuls te geven aan de buurt”, zegt schepen voor Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde (N-VA). “De architecten streven een duurzame renovatie na waarbij het gebouw en de bewoners niet afhankelijk zijn van dure installaties en complex onderhoud.”

Nieuw woonprincipe

Alle wooneenheden worden betaalbare huurwoningen. “De Fierensblokken worden het vlaggenschip van een nieuw woonprincipe in deze stad: huurcontrole”, zegt schepen voor wonen Fons Duchateau. “Een woonvorm die zich tussen de sociale huurmarkt en de privémarkt nestelt. Wie een te hoog loon heeft om in aanmerking te komen voor een sociale woning, maar te veel moet krabben op de privémarkt, kan hier terecht. Ideaal voor starters in de stad, senioren die kleiner en dichter bij het centrum willen wonen en jonge gezinnen. Een absolute troef om starters in de stad te houden.”

De architecten werden gekozen uit dertig kandidaten. Er wordt nu gestart met de uitwerking van het concrete ontwerp. In maart 2017 wordt het definitieve ontwerp van de Fierensblokken voorgesteld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER