Een Cham Wings-toestel op de luchthaven van Rostov op 17 januari 2018.
Volledig scherm
Een Cham Wings-toestel op de luchthaven van Rostov op 17 januari 2018. © REUTERS

Hoe een geheime Russische luchtbrug Assad moet helpen de oorlog te winnen

In een wat afgelegen hoek van de vertrekhal van de luchthaven van Rostov, Zuid-Rusland, wachten ongeveer 130 mannen met camouflagerugzakken om in te schepen. Rij aan rij schuiven ze aan voor vier incheckbalies, onder schermen die deze keer geen vluchtnummer of bestemming tonen. Wie zijn de 130 passagiers, en vooral: waar gaan ze naartoe? Een onderzoek van persbureau Reuters brengt licht in een schimmige operatie die voor de Syrische president Bashar al-Assad levensnoodzakelijk is om de oorlog in zijn land te winnen.

61 reacties

  • Remi Kastaar

    6 jaar geleden
    Maar dat is geen geheim, het is meer iets van moei jullie met uw eigen zaken! begin daar al eens. De Russen hoeven hoegenaamd geen verantwoording af te leggen aan de US, UK, en de Eu en Vn Schoothondjes, die media als 4de wapen hebben. Hoera!
  • Dirk Van Brussel

    6 jaar geleden
    Het is al langer geweten dat Rusland zich bedient van niet reguliere troepen. Dit was op de Krim ook zo. Men noemt hen de groene mannetjes van Poetin. Privé leger van Poetin en betaald door hem. Factuur zal mr.Assad wel krijgen.
  • Geert Van de Moortele

    6 jaar geleden
    De Nobelprijs voor de vrede voor Poetin aub.
  • Frank Louman

    6 jaar geleden
    Iedereen die altijd verontwaardigt doet over de inmengingen van de US verdedigen nu het beleid van Poetin, beetje hypokriet toch ? Rusland strijdt ook alleen voor zijn eigen belang , de wapenverkoop en de macht in de regio. Niet meer , niet minder. Ook aan hun handen kleven burgerdoden.
  • Juliana Van Royen

    6 jaar geleden
    De russen hun doelstellingen zijn tenminste duidelijk. Orde op zaken stellen.De Russische ambassadeur van de VN had daar een punt op de veiligheidsraad toen hij stelde dat alles wat de westerse coalitie aanraakt vervalt tot chaos. We hebben gezien hoe het is afgelopen in Irak, Libië...