Direct naar artikelinhoud
Hiphop

Seks, een grote bek en … feminisme: het succes van Cardi B. verklaard

Seks, een grote bek en … feminisme: het succes van Cardi B. verklaard
Beeld © Warner Music

Invasion of Privacy, het debuut van de New Yorkse rapper Cardi B. dat vrijdag uitkwam, haalde meteen goud. Iedereen hangt aan haar lippen. Hoe is ze zo snel zo invloedrijk geworden?

1.Ze gebruikt seks slim en complexloos

U heeft haar bio al honderd keer gelezen omdat hij zo smeuïg is. Cardi (echte naam: Belcalis Almanzar) ontvluchtte het New Yorkse bendewereldje, waar ze als seksspeeltje werd gebruikt, en verdiende vervolgens geld voor haar studies door in een stripclub te dansen. In haar videoclips en haar promofoto’s ligt dat strippersverleden er bewust dik op. Ze zet er gretig haar seksuele vrijheid mee in de verf, zoals ook collega's Lil'Kim en Nicki Minaj dat ooit deden.

Over haar verleden als stripper uitte Cardi zich nonchalant in interviews. “Ja, ik was een stripper; geen prostitué”, zei ze quasi-achteloos op Beats 1. “Ik neukte niet of ik zoog geen pikken af. Dat is trouwens illegaal in New York. Nee serieus, daarvoor vlieg je écht de bak in.”

1.Ze gebruikt seks slim en complexloos
Beeld © Warner Music

2. Ze geeft geen moer om wat u van haar denkt

Zag u haar ook schitteren in The Tonight Show met Jimmy Fallon? Het was het meest ongemakkelijke en tegelijk meest hilarische interview dat Fallon al deed. Niet in het minst omdat Cardi haar korte, koddige antwoorden doorspekte met opgewonden kreetjes, genre “Prrrriiiiieeeuwww!!!!” De bedremmelde Fallon wist niet of hij moest lachen of huilen.

Yep, Cardi don’t give a fuck. Niet op haar populaire Instagram-account en zéker niet op tv voor een miljoenenpubliek. Gevolg: ze mocht een hele aflevering van de show presenteren, aan de zijde van Fallon.

3. Alles wat ze zegt, trekt de aandacht

Dat ze in haar teksten op dat vlak geen blad voor de mond neemt, hoorden we al in de monsterhit ‘Bodak Yellow’: “My pussy feel like a lake / He wanna swim with his face / I’m like okay / I’ll let him do what he want / He buy me Yves Saint Laurent / and the new whip / when I go fast like a horse.” 

Van haar cartooneske televisie-optredens onthouden haar fans een hele resem absurde, meme-waardige oneliners zoals “I’mma get that schmoney” en “I’m a regular, degular, schmegular girl from the Bronx”. 

4. Ze blijft the girl next door

Het mainstreampubliek valt voor Cardi omdat ze haar afkomst niet verloochent en traditionele familiewaarden hoog in het vaandel draagt. Ze is een devote katholiek die trots op haar Caribische afkomst is en droomt van een oerromantisch huwelijk.

Toen ze dit weekend tijdens SNL bekendmaakte dat zij en haar verloofde Offset (van hiphopformatie Migos) in april een eerste kindje krijgen, ontplofte Twitter bijna van extase. Hun relatie wordt weliswaar met argusogen gevolgd. ‘Be Careful’, een nummer op de nieuwe plaat, zou over Offsets (vermeende) ontrouw gaan: “Said you was workin’/ but you out here chasin’ culo / and puts, chillin’ poolside, livin’ two lives”.

Haar reactie op een Twittervolger die al in maart vermoedde dat ze zwanger was? “Bitch I’m just getting fat. Let me fat in peace.” Denk daarbij een plat accent dat niet zou misstaan in Jersey Shore (of Temptation Island, zo u wil) en het mag niet verbazen dat Cardi hip is bij alle lagen van de bevolking.

4. Ze blijft <i>the girl next door</i>
Beeld © Warner Music

5. Ze is de ultieme feminist

“Ever since I started using guys, I feel so much better about myself. I feel so damn powerful.” Het is één van Cardi's beruchtste uitspraken. Haar stripperafkomst mag dan traditionele feministen de gordijnen injagen, het zal Cardi worst wezen. “Niet alleen hoogopgeleiden zoals Michelle Obama mogen zich feministen noemen", zei ze in Rolling Stone. “Alles wat een man kan, kan ik ook.” 

Als popster bereikt ze hoe dan ook een publiek dat niet snel met een feministisch ideeëngoed in aanraking komt. Haar rauwe imago en attitude schreeuwen empowerment. Die huist ook in haar teksten, zoals in ‘Trick’: “When we in the club don't be taking all the pics / Pay for the liqs, you ain’t getting no kiss nigga / I ain’t your bitch, nigga / You ain’t shit nigga." Zou Germaine Greer trots zijn?

Invasion of Privacy (★★★☆☆) is uit bij Warner.