Delhaize speelt met groentenamen: zeg maar trollenknotsen tegen courgetten

Bij Delhaize koopt u vanaf donderdag niet langer wortelen, maar oranje raketten. En verder zijn er nog elfenglijbaantjes, trollenknotsen en drakentanden. Met deze speelse en magische benamingen voor selder, courgette en witloof wil de supermarktketen ouders helpen om hun kinderen groenten voor te schotelen. “Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat het aantrekkelijk maken van groenten beter werkt dan zeggen dat het gezond is, of erger nog: het erin drammen”, zegt Loes Neven van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Marij Wyers

De tovergroenten vallen meteen op in de reclamefolder van Delhaize. Voor volwassenen klinkt het kinderachtig, maar bij kinderen werkt het wel. “Kinderen hebben de nieuwe benamingen zelf gekozen. We zijn naar enkele scholen gegaan waar kinderen hun verbeelding lieten spreken. Ze lieten zich inspireren door magische verhalen en sprookjes”, zegt woordvoerder Roel Dekelver.

En daarom zult ook u de komende elf weken schatkistjes (paprika’s) kopen en feeëndekentjes (ijsbergsla), clownsneuzen (mini-tomaatjes), kikkerski’s (prinsessenboontjes), kleine meteorieten (krielaardappeltjes), indianenkano’s (aubergines), kaboutertrompetten (oesterzwammen), frisbees voor elfjes (komkommers), elfenglijbaantjes (selder), trollenknotsen (courgettes), drakentanden (witloof) en oranje raketten (wortelen). Het zijn de twaalf meest gangbare groenten op ons bord die een nieuwe speelse naam en een vrolijke verpakking krijgen. “Uit ervaring merken we dat we de aandacht van kinderen sneller aantrekken via de toevoeging van een speels karakter”, zegt de Delhaize-woordvoerder. “Dan denk ik aan onze VitaMinis-actie waarbij kinderen massaal spaarden voor groenteknuffels.”

Aantrekkelijk

Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven is er ook een wetenschappelijke onderbouwing. “Iets als gezond benoemen werkt niet bij kinderen, snoeptomaatjes wel. Voor kinderen moet je groenten aantrekkelijk maken. Deze actie is geen wondermiddel, wel een van de nuttige technieken zoals geregeld opnieuw laten proeven van groenten”, zegt voedingsexperte Loes Neven.

Veel kinderen eten liever iets anders dan groenten, terwijl het Nationaal voedingsplan voor een betere gezondheid tussen de 250 en 300 gram groenten per dag aanbeveelt. Bijna niemand – amper 1% – tussen de 6 en 17 jaar eet zo veel groenten. De gemiddelde groenteconsumptie bij kinderen en jongeren is slechts 100 gram per dag. De ‘tovergroenten’ zouden dit aantal moeten opkrikken.

Verhaaltje

“Goed idee”, zegt diëtiste Renate Vanvlijmen. Ze werkt veel met kinderen. “Wanneer een kind niet graag groenten eet, houdt het ook niet van de naam van die groente. Dus een andere naam kan de aandacht afleiden en wanneer ouders er een verhaaltje bij verzinnen, krijg je een leuke context waardoor het kind niet het gevoel heeft dat het groenten ‘moet’ eten.”

Renate adviseert ouders ook om meermaals opnieuw te proberen. “Elk kind moet tien keer iets geproefd hebben om te kijken of het die groente lust. Bouw het stelselmatig op: een eerste keer in de mond nemen en uitspuwen is niet erg, probeer het daarna nog eens, en nog eens.”