Niet luisteren naar bevel van Termont? GAS-boete van 350 euro

© fvv

De Stad Gent wil een nieuwe GAS-boete invoeren: wie een bevel van de burgemeester negeert, kan binnenkort een boete van 350 euro krijgen. De boete is gericht tegen drugscafés en prostitutiebars, maar kan ook voor anderen gelden.

Bert Staes

“Bevelen van de burgemeester dienen te allen tijde te worden nageleefd. Inbreuk op dit artikel worden gesanctioneerd met een maximale administratieve geldboete van 350 euro.” Dat wordt binnenkort letterlijk in het Gentse politiereglement bijgeschreven.

De Gentse burgemeester en zijn diensten vinden dat ze een extra stok achter de deur nodig hebben tegenover cafés en zaken die ze (tijdelijk) willen sluiten, maar die dat weigeren. Een nieuwe GAS-boete van 350 euro, het maximumbedrag dat een gemeentebestuur mag opleggen, moet dat verhelpen.

Prostitutie

De laatste jaren schrijft Daniël Termont (SP.A) geregeld sluitingsbevelen uit. Het gaat om cafés waar een hele lijst drugsinbreuken zijn vastgesteld, nachtwinkels die zich niet aan de regels houden, panden waar instortings- of brandgevaar wordt vastgesteld en prostitutiepanden. Die moeten telkens voor een bepaalde periode de deuren sluiten.

Zo probeerde de burgemeester in 2015 enkele bars in de Belgradostraat in de Gentse prostitutiewijk te laten sluiten met een burgemeestersbevel. Maar de uitbaters lapten dat bevel aan hun laars en hielden hun bars open.

Veel kan de burgemeester daar niet aan doen, behalve naar de rechtbank stappen. Dat deed Termont in het geval van de prostitutiebars. De rechtszaken daarover zijn echter nog steeds hangende, na meer dan twee jaar.

“Er zijn weinig tot geen daadkrachtige bestuurlijke instrumenten die de ongehoorzaamheid van de burger efficiënt kunnen sanctioneren”, klinkt het in de motivering voor de nieuwe boete, die aan de Gentse gemeenteraad wordt voorgelegd. Een soortgelijke boete bestaat in andere gemeenten ook al.

Betogingen

De nieuwe regel en de daaraan gekoppelde GAS-boete worden eind deze maand in het Gentse politiereglement geschreven, als de gemeenteraad geen bezwaar heeft.

Er zijn bedenkingen omdat de boete ook kan worden aangegrepen bij bijvoorbeeld aanvragen voor betogingen of straatevenementen die worden geweigerd door de burgemeester. Wie dat bevel negeert, kan dus binnenkort een boete van 350 euro voorgeschoteld krijgen.

Deze maand wordt ook beslist om een andere GAS-boete in te voeren, voor het gebruiken van plastic wegwerpbekertjes tijdens de Gentse Feesten. Een caféuitbater of standhouder kan daar ook een GAS-boete van 350 euro voor krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen