Vlaming leeft twee jaar langer dan tien jaar geleden

De levensverwachting in Vlaanderen blijft stijgen. Tegenover tien jaar geleden leeft de Vlaming gemiddeld twee jaar langer. Dat is vooral te danken aan een steeds kleiner risico om op jongere leeftijd te sterven aan hart- en vaatziekten of aan kanker. Vrouwen worden nog steeds ouder dan mannen, al wordt dat verschil kleiner.

Bij de mannen stijgt de levensverwachting sneller, zodat zij de vrouwen aan het bijbenen zijn. In 2004 had een man in Vlaanderen bij zijn geboorte een levensverwachting van 77,2 jaar. In 2014 is dat gestegen tot 79,8 jaar. Voor de vrouwen was de levensverwachting bij de geboorte 82,5 jaar in 2004. In 2014 is dat al 84,3 jaar.

"Het zegt alles over het feit dat we echt gaan voor een gezonde levensstijl. Het toont ook aan we met alle gezondheidszorg in staat zijn om een aantal ziekten met succes te bestrijden. Ondanks hart- en vaatziekten en kanker kan de levensverwachting stijgen", zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

Hart- en vaatziekten en kanker blijven de belangrijkste doodsoorzaken voor de meeste mensen. Het risico om daaraan te sterven op jongere leeftijd wordt echter steeds kleiner. Op middelbare leeftijd (45-75 jaar) duiken longkanker en borstkanker op als belangrijkste doodsoorzaken.

Minder zelfdodingen, maar cijfer nog steeds te hoog

Het aantal zelfdodingen in Vlaanderen blijft nog te hoog: In 2014 overleden in Vlaanderen 1.066 personen door suïcide. Al is er wel een daling: tegenover 15 jaar geleden zijn er nu minder zelfmoorden, vooral bij de mannen.

"We hebben heel sterk ingezet op deze doelgroepen. We hebben geprobeerd tijdig met preventie de groep te bereiken om zelfdoding te vermijden. Je zou kunnen vermoeden dat dat plan zijn effect heeft gehad", aldus minister Vandeurzen.

Wel nog in het oog te houden is de groep tussen 45 en 59 jaar, en de oudere vrouwen van 75 plus. Daar is het risico op zelfdoding het hoogst.

Zit u zelf met vragen rond zelfdoding, neem dan contact op met de zelfmoordlijn, op het telefoonnummer 1813, of met Tele-Onthaal, op het nummer 106.

Meest gelezen