© Jef Habex

Heidebloemke zet 60 jaar Bokrijk in de kijker

Dit jaar schenkt de vzw Heemkring Heidebloemke aandacht aan het 60-jarig bestaan van het Openluchtmuseum in Bokrijk. In 1958, het jaar van de Wereldexpo in België, gingen ook de deuren open van het Openluchtmuseum. Reden genoeg om enkele artikels te wijden aan deze gebeurtenis, oordeelde de redactie van het Heidebloemke.

Jef Habex

Zo valt er in het Heidebloemke te lezen hoe toenmalig prins Albert het Koningin Astridpark inhuldigde in Bokrijk (op de foto prins Abert met gouverneur L. Roppe). Uiteraard blijft de redactie ook stilstaan bij de kunstschilder Charles Wellens, wiens naam onherroepelijk verbonden blijft aan de zogenaamde Wellenshoeve, die als eerste gebouw werd ‘overgeplant’ in het museum. Wellens wordt 'de schilder op zoek naar de ziel van de Kempen' genoemd, die ijverde voor het behoud van dat verleden. Het Emile Van Dorenmuseum wijdt overigens momenteel een thematentoonstelling aan Wellens en de link met het Openluchtmuseum is duidelijk aantoonbaar.

Het tijdschrift Heidebloemke schrijft in zijn recentste nummer ook over andere onderwerpen, zoals een klein gedenkteken in Langerlo dat onlangs werd onthuld, de landbouw in Genk aan het einde van de 19de eeuw en de werkgroep Mijnmonument Zwartberg. Daarnaast maak je als lezer kennis met een uitzonderlijke Genkse drieling uit 1945 en kom je meer te weten over de lotgevallen van Kowalewski in de Tweede Wereldoorlog. En Genk zou Genk niet zijn, mocht de heemkring geen aandacht besteden aan de steenkoolontdekking.

Een abonnement op het Heidebloemke kan je steeds aangaan en kost 25 euro. Meer info heemkring@heidebloemke.be of telefonisch 089 65 35 95 - Noteer dat op de erfgoeddag van zondag 22 april a.s. de heemkring toegankelijk is van 14 tot 18 uur. Gewoon binnenwippen om een kijkje achter de schermen te nemen!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer