© Katelijne Beerten

Alice kiest voor Erfgoeddag

Over twee weken is het zover: dan kan iedereen kennis maken met welke stukken de Lanakenaar koestert. Deze en volgende week laten we u alvast watertanden. Alice Bloemen koos iets voor de tentoonstelling op Erfgoeddag en vertelt u graag waarom.

Katelijne Beerten

De dienst Erfgoed daagde de afgelopen maanden de Lanakenaar uit: ze wilde graag weten welk voorwerp de Lanakenaar thuis koestert. Verschillende Lanakenaren reageerden op de oproep. Zij zullen hun voorwerp voor één dag uit de kast nemen en tentoonstellen in de Museumkerk in Oud-Rekem. Het zal een zeer gevarieerde tentoonstelling worden. Het oudste voorwerp dateert uit de 19de eeuw, het jongste is slechts enkele jaren oud.

Neem nu bijvoorbeeld het verhaal van Alice Bloemen. Veel mensen, zeker uit Rekem, kennen haar als de lieve en attente dame die iedereen ontvangt in de Museumkerk in Oud-Rekem. Haar familie-erfgoed kon moeilijk ontbreken op de tentoonstelling in "haar" geliefde Museumkerk.

Haar voorwerp? Een oude, handgemaakte trommel. Meteen ook het oudste voorwerp, het dateert van ongeveer 1884. Alice kreeg de trommel via haar overleden man Theo Frissen. Hoe oud deze trommel is, weet Alice niet exact. Ze weet wel dat het de overgrootvader van wijlen haar man Theo was, die niet alleen de trommel bespeelde, hij had hem ook helemaal zelf gemaakt. Willem Frissen (1844-1934) woonde in Neerharen, hij was er actief in de fanfare, samen met zijn zoon. Daar gebruikte hij de trommel om mee te spelen in de groep, en bovendien gebruikte hij hem ook om trommel-les te geven aan verschillende leden van de fanfare. Of er na Willem en zijn zoon nog iemand de trommel bespeeld heeft, is niet zeker. Alice herinnert zich de trommel al van in het huis van haar schoonouders in Neerharen. Daar prijkte hij in de living. Na het overlijden van de schoonvader, konden Alice en Theo de trommel mee naar huis nemen. Voor Alice is het niet zomaar een trommel. Een mooi object, handgemaakt, een echt familiestuk dus.

Wie nieuwsgierig is naar meer, moet zondag 22 april beslist afzakken naar Oud-Rekem. In de Museumkerk kan je voor één keer kennis maken met dat unieke Lanaker erfgoed.

Foto: Piet Paulissen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer