Direct naar artikelinhoud
Facebook

Grootste Black Lives Matter-pagina op Facebook blijkt oplichterij

De valse Black Lives Matter-Facebookpagina.Beeld CNN

Facebook heeft een niet-officiële pagina over de Amerikaanse beweging Black Lives Matter verwijderd, nadat bleek dat de pagina nep was. In werkelijkheid werd ze gerund door een onbekende man uit Australië. Hij zou de bijna 700.000 fans van de pagina meer dan 100.000 euro aan donaties afgetroggeld hebben.

Dat Facebook nog heel wat werk heeft in het bestrijden van fake news, bewijst de zaak van de valse Black Lives Matter-pagina. Black Lives Matter is een sociale beweging in de VS die opkomt voor gelijke rechten voor zwarten en strijdt tegen het overmatige politiegeweld tegen gekleurde Amerikanen. 

Hoewel de groep al maanden geleden aangifte deed bij Facebook dat zij niets met de pagina te maken hadden, ondernam het sociale medium niets. Ook toen CNN via een blogger een onderzoek startte en Facebook om uitleg vroeg, kwam in eerste instantie het bericht dat de pagina niets verkeerds deed. Na een week heen en weer mailen tussen CNN en Facebook ging de pagina gisteren uiteindelijk toch offline.

Blauw vinkje

Wie tot gisteren op Facebook naar de groepering zocht, kwam al snel uit bij een pagina die op bijna geen enkele manier te onderscheiden was van de officiële tegenhanger. Weliswaar is die laatste 'geverifieerd' met een blauw vinkje, toch heeft ze nog niet half zoveel volgers als de neppagina, die geregistreerd stond onder het account @blacklivesmatter1: 320.000 tegen bijna 700.000.

En die vele fans waren gul. Uit het onderzoek van CNN zou blijken dat de pagina de afgelopen twee jaar voor meer dan 100.000 dollar aan donaties en giften kon inzamelen via platformen als PayPal en DonorBox. Ook konden volgers allerlei merchandise zoals T-shirts of koffiemokken kopen, allemaal om zogezegd de Black Lives Matter-beweging te steunen.

Uit het onderzoek van CNN zou blijken dat de pagina de afgelopen twee jaar voor meer dan 100.000 euro aan donaties en giften kon inzamelen via platformen als PayPal en DonorBox

Minstens een deel van het geld werd echter naar Australische bankrekeningen versluisd. Via links naar andere websites kon CNN achterhalen dat de pagina gerund werd door een onbekende Australiër Ian Mackay, die bij de vakbond National Union of Workers werkt. Daar is Mackay ondertussen geschorst.

Uit de lucht

Meteen nadat Mackay, die tientallen websites rond burgerrechten voor zwarten heeft geregistreerd, door CNN gecontacteerd werd voor een reactie, werd de Facebook-pagina gedeactiveerd. Ook toen een blogger eerder over de pagina schreef, werd ze al korte tijd uit de lucht gehaald, mogelijk om een tijdje geen aandacht te trekken. Na een tijdje kwam de pagina opnieuw online.

Mackay was ook de administrator van de gesloten Facebook-groep Black Lives Matter met 40.000 leden. Vraag is nu of hij alleen handelde of hulp kreeg van medeplichtigen. Tegen CNN zei hij enkel dat hij "als hobby domeinnamen kocht en verkocht".

Facebook-topman Mark Zuckerberg getuigt vandaag en morgen in het Amerikaanse Congres over de privacyperikelen van het netwerk.