Direct naar artikelinhoud
Facebook

Zuckerberg doorstaat hoorzitting in Amerikaanse Senaat

Facebook-topman Mark Zuckerberg verschijnt momenteel voor de Amerikaanse Senaat. Hij moet er zich verantwoorden voor de recent onthulde datalekken bij Facebook, waarbij profielen van maar liefst 87 miljoen mensen konden worden gestolen. Voorlopig levert de hoorzitting niet veel nieuws op.

Sinds drie weken geleden duidelijk werd hoe Cambridge Analytica gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers kon stelen, zit het sociale netwerk in zwaar weer. Ondanks de vele verontschuldigingen van de Facebook-topman, lijkt Mark Zuckerberg de kritiek deze keer niet zomaar naast zich neer te kunnen leggen: de beurskoers van het bedrijf dook fel naar beneden en de roep om verandering klinkt steeds luider. 

Het Amerikaanse Congres en de Senaat riepen Mark Zuckerberg alvast op het matje om te getuigen over de de data- en privacyzorgen bij diens bedrijf. U kan de hoorzitting hier volgen, via het YouTube-kanaal van de Amerikaanse nieuwszender NBC. De hele wereld volgt met argusogen de eerste van twee hoorzittingen.

Lobbygroep Avaaz vraagt via honderd kartonnen versies van Facebook-CEO Mark Zuckerberg voor het Amerikaanse Congres aandacht voor het verspreiden van valse informatie op het sociale netwerk.Beeld AFP

"Fouten gemaakt"

Na de tussenkomsten van senatoren, gaf Zuckerberg een korte toelichting. De inhoud daarvan werd gisteren al gelekt. Na die eerste verklaringen, stellen de senatoren nu vragen. Opvallend daarbij is dat de senatoren Zuckerberg tot nu toe niet echt het vuur aan de schenen leggen.

Dat zorgt er ook voor dat de Facebook-topman niet afwijkt van de boodschap die het bedrijf de laatste dagen al gaf. "We hebben een heleboel fouten gemaakt", zegt Zuckerberg. "Het is ook onmogelijk om geen fouten te maken als je evolueert van een bedrijfje in een slaapzaal naar de omvang die we nu hebben." Volgens Zuckerberg neemt het bedrijf nu echter een "bredere, filosofische bocht" richting vragen over privacy. Over hoe die aanpak er in de toekomst moet uitzien, blijft de Facebook-topman echter vrij vaag.

Zo werd Zuckerberg ook gevraagd naar de Europese regels rond privacy die in mei in voege treden. "De gevoeligheden in Amerika zijn anders, maar er zijn zeker goede elementen in de Europese regels", antwoordt de CEO daarop. "Ik ben voorstander van regulering, als het de juiste is", besluit Zuckerberg in het algemeen.

Opvallend is dat de beurskoers van Facebook ondertussen sterk stijgt. Vlak voor de hoorzitting begon de koers aan een klim die zich doorzet tijdens de hoorzitting. De koers van Facebook steeg ondertussen al zo'n 4,5 procent.

Twitter bericht wordt geladen...

Wat mogen we nu eigenlijk verwachten van de hoorzitting? Bekijk hier de vooruitblik van De Morgen-journalist Freek Evers die vier zaken aanstipt.