© AFP

Deze maatregelen worden in België genomen na aanslag Nice

De aanslag in de Franse badplaats Nice, waar een bestuurder met zijn vrachtwagen een bloedbad aanrichtte, zet organisatoren van evenementen ook in ons land weer op scherp. Onder meer op Tomorrowland, Dour, de Gentse Feesten en in Brussel worden extra maatregelen genomen.

Guy Stevens

Nationale feestdag

De evenementen naar aanleiding van de nationale feestdag - donderdag 21 juli - zullen doorgaan, maar wel onder verscherpte veiligheidsmaatregelen. Dat heeft premier Charles Michel bevestigd na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. Een Belgische link met de aanslag in Nice lijkt er voorlopig niet.

© Photo News

“We hadden al extra maatregelen voorzien als gevolg van het algemene dreigingsniveau 3”, verzekerde Michel. “Maar de nieuwe elementen in Nice zorgen zeker voor een aanpassing van de maatregelen. De veiligheidsdiensten werken hard om te bepalen welke maatregelen we kunnen treffen.”

De optie om de festiviteiten af te gelasten is nooit zelfs maar ter sprake gekomen, zo viel na de veiligheidsraad te horen in regeringskringen. Het dreigingsniveau blijft immers op drie, concrete aanwijzingen voor een aanslag op een bepaalde plaats of een bepaald tijdstip zijn er niet. De situatie wordt wel op de voet gevolgd en een nieuwe dreigingsanalyse is steeds mogelijk.

Volgens premier Michel houden de Belgische veiligheidsdiensten al langer rekening met de mogelijkheid van aanslagen met voertuigen. “Om evidente redenen zal ik niets zeggen over het type maatregelen, maar we waren al waakzaam voor dergelijke scenario’s”, klonk het. Niettemin zullen de veiligheidsdiensten overal in Europa rekening moeten houden met nieuwe modi operandi.

Tot slot herhaalde premier Michel dat een nulrisico nooit mogelijk zal zijn. “Geconfronteerd met deze horror, enkele maanden na de aanslagen in Brussel, beseffen we meer dan ooit dat de terreurdreiging reëel is, ze is niet theoretisch of virtueel”, besloot hij. “Gisterenavond zijn we opnieuw met die waarheid geconfronteerd.”

Zomerevenementen

© AP

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) geeft vrijdag te kennen dat hij meer agenten en logistieke middelen wil om de vele zomerevenementen in de hoofdstad te beveiligen. Naast de festiviteiten rond 21 juli, de nationale feestdag, is er nog Brussel-Bad, de Zuiderkermis en het Brussels Summer Festival.

Na de aanslag in Nice heeft Mayeur vrijdag alvast een aantal vergaderingen gehouden om te zien hoe de veiligheid verhoogd kan worden.

Mayeur heeft twee weken geleden al aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de vraag gesteld naar meer mensen en middelen. Een antwoord kreeg hij nog niet. “We hebben natuurlijk wel de militairen in de straat, maar we moeten versterking hebben bij de politie”, zegt Mayeur.

Gentse Feesten

© BELGA

Ook in Gent, waar vanavond de Gentse Feesten van start gaan, worden bijkomende maatregelen genomen. De woensdag en donderdag geplaatste blokken aan de rand van de feestenzone, en controles langs toegangswegen, moeten een scenario zoals in Nice vermijden. Dat zegt de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) na afloop van een veiligheidsoverleg.

“Los van de gebeurtenissen gisteren hebben we de afgelopen maanden intenstief geoefend op alle mogelijke scenario’s”, zegt Termont. “Zelfs met zo’n scenario werd rekening gehouden.”

Nieuw dit jaar zijn dus blokken aan de rand van de feestenzone, zodat auto’s niet zomaar in de feestkern kunnen rijden. Sommige toegangswegen worden volledig afgesloten, bij andere zijn er controles. Op de grote toegangswegen zijn er permanenten controles, net als op de waterwegen trouwens.

Op een veiligheidsoverleg, die Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers vrijdagmorgen samenriep, werden alle bestaande “ellenlange lijsten” maatregelen overlopen. Op enkele details na, worden er na de aanslag in Nice geen bijkomende maatregelen genomen. Het is overigens maanden geleden al dat de veiligheidsdiensten naar aanleiding van terreurniveau 3 bekeken hoe hun eigen veiligheidsbasismodel moet worden aangepast.

Burgemeester Termont vraagt bezoekers nogmaals uitdrukkelijk om geen rugzakken of grote reistassen naar de feesten mee te brengen. “We kunnen dat niet verbieden, maar bezoekers die rugzakken meebrengen moeten wel weten dat die meerdere keren gecontroleerd kunnen worden”, zegt hij. “Ik wil er ook absoluut op aandringen dat niemand een tas of zak achterlaat.”

Wat de politie betreft, wordt extra ingezet op het camerasysteem en zal het personeel ook met zwaarder materiaal, zowel wapens als voertuigen, aanwezig zijn. Het leger wordt niet ingezet.

Burgemeester Termont wijst er op dat de Gentse Feesten de laatste veertig tot vijftig jaar enorm zijn gegroeid, en dat de stad niet alleen ervaring opbouwde in het organiseren van grote evenmenten, maar ook expertise opbouwde in veiligheidskwesties. “Alle scenario’s kunnen we niet voorzien, maar we hebben wel alle mogelijke maatregelen genomen die in onze mogelijkheden liggen”, aldus Termont.

Tomorrowland

© BELGA

Het populaire dancefestival Tomorrowland, dat vanaf vrijdag 22 juli opnieuw 180.000 bezoekers verwacht in recreatiedomein De Schorre in Boom, neemt voorlopig geen specifieke extra maatregelen.

“De voorbije maanden en weken is er intensief vergaderd met lokale en federale politie, met de lokale overheden, met Binnenlandse Zaken... Bestaande plannen werden bijgestuurd en extra maatregelen ingevoerd”, geeft Tomorrowland aan. “De veiligheid van de festivalgangers, van artiesten en hun crew, van medewerkers en buurtbewoners is altijd de allerhoogste prioriteit.”

Details over het veiligheidsplan geeft Tomorrowland niet prijs, behalve dat er verscherpte controles zullen plaatsvinden - zowel van bezoekers als medewerkers en artiesten. Aan de toegangen van het festival zullen er metaaldetectiepoorten staan en op het terrein zal zowel de politie als de eigen security bijkomende controles kunnen uitvoeren.

“We vragen aan onze bezoekers om zo weinig mogelijk bagage mee te brengen naar het terrein, zodat de controles zo vlot mogelijk kunnen gebeuren”, zegt woordvoerster Debby Wilmsen. “Verder moet iedereen ook op elk moment zowel zijn ticket of accreditatie als zijn identiteitskaart bij de hand hebben.”

Dour

De politie is extra waakzaam op Dour Festival na de gebeurtenissen in Nice. Volgens waarnemend burgemeester Vincent Loiseaux zijn tot dusver echter geen bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen. De maatregelen waren al verscherpt. Zo werden ruim twintig metaaldetectoren gezet aan de toegangen tot het festivalterrein.

“De politieaanwezigheid werd in elke geval versterkt voor de editie 2016, die woensdag begonnen is”, zei de burgemeester van Dour (in de provincie Henegouwen). “Wat in Nice gebeurd is, is verschrikkelijk en jammer genoeg niet te voorzien. (...) Het dreigingsniveau blijft momenteel op 3 en we hebben nog geen speciale richtlijnen van het ministerie van Binnenlandse Zaken gekregen om eventuele bijkomende maatregelen te nemen.”

De dagelijkse veiligheidsbriefing op het festival vindt om 14 uur plaats. Mogelijk worden dan bijkomende veiligheidsmaatregelen besproken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer