© AP

Zeven websites Vlaamse overheid maken gebruik van omstreden Facebook-pixel

Zeven websites van Vlaamse overheidsinstellingen maken gebruik van de omstreden Facebook-pixel. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) op een vraag van Katia Segers (SP.A), waarover De Standaard woensdag bericht. Facebook werd door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg veroordeeld wegens schending van de privacywetgeving door het gebruik van de onzichtbare pixel en sociale plug-ins.

gjs

Volgens Homans gebruiken de websites van Sport Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen, Toegankelijk Vlaanderen, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, De Lijn, de Vlaamse Milieumaatschappij en Kind en Gezin allemaal de Facebook-pixel. Veertien websites gebruiken de sociale plug-ins van de netwerksite.

Toerisme Vlaanderen ontkent het gebruik van de pixel en De Standaard trof er ook geen spoor van aan. Bij Kind en Gezin vond de krant op de homepage niet ­alleen de Facebook-pixel, maar ook vier andere trackers van de netwerksite. Nochtans staat daarover niets in de ­privacyverklaring op de website, terwijl dat wel zou moeten. Ook De Lijn maakt geen gewag van de Facebook-pixel of andere trackers.

Segers noemt het gebruik van de Facebook-pixel door de websites “onaanvaardbaar”. “De Vlaamse overheid faciliteert een praktijk die door de rechtbank is bestempeld als een inbreuk op de privacywetgeving.”

“Technisch gesproken begaan deze overheidsinstellingen een misdrijf”, zegt ook Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Privacy­commissie. “Zij maken zich, strikt genomen, medeplichtig aan het ondergraven van de privacywetgeving.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer