© BELGA

Assisen Tongeren: na schietpartij op vader leerde zoon een andere Mathieu Henkens kennen

Terwijl de ex-vrouw en twee dochters woensdagvoormiddag voor het hof van assisen in Tongeren een niet zo fraai beeld ophingen van Mathieu Henkens, probeerden de andere getuigen dat beeld later bij te stellen. De 60-jarige Robert Klok uit Amsterdam vermoordde op 6 april 2013 zijn huurbaas Henkens met 29 messteken en minstens 6 hamerslagen.

De 35-jarige zoon Rik leerde na een moordpoging op Mathieu Henkens in 2011 een andere vader kennen. Hij was 11 toen zijn ouders uit elkaar gingen. Na een bezoek aan het vredegerecht zag hij zijn vader ooit als een eenzaat wegrijden. “Ik kwam tot het besef dat mijn pa ons maar de opvoeding had gegeven die hij van zijn vader had gekregen. Ik heb daarna een andere pa leren kennen. Hij was een stukje als vader gegroeid, die hij vroeger had moeten zijn. Hij was nog altijd een werker, maar hij was meer levensgenieter geworden”, aldus Rik, die ook wist dat zijn pa zaakjes deed met “den Hollander”, zoals hij Robert Klok noemde.

Henkens en Klok hadden samen cannabisplantages opgezet, maar blijkbaar waren er onenigheden over de verdeling van de opbrengsten. “‘Onze goede vriend daar’ stapte alleen de coffeeshop binnen en kwam dan met het geld terug. Mijn pa vroeg hoeveel de oogst nu precies had opgebracht, maar Klok verzweeg dat. Hij gaf mijn pa alleen het geld van de investering terug en zijn deel van de winst en dat was het. Pa is dan achteraf zelf begonnen met een wietplantage. Dat was voor Klok zeker een punt van discussie. Er was heel wat wrevel over de plantages en de opbrengsten ervan. Ik denk dat Klok nog steeds meende recht te hebben op de winsten van de plantages van pa”, getuigde de zoon.

Een 55-jarige ex-vriendin werd heel emotioneel als ze terugdacht aan haar drie jaar durende relatie met Henkens. “We deden fijne dingen samen. Math was goed, lief, attent, eerlijk en betrouwbaar. Sinds zijn dood is ook mijn leven kapot gemaakt. Ok, hij ging veel op reis naar Cuba voor de cultuur en de meisjes, maar ik had er geen problemen mee”, vertelde ze.

Woensdagnamiddag komen de moraliteitsgetuigen van de beschuldigde aan het woord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer