© Photo News

Trump kondigt raketaanvallen op Syrië aan: “Zet je schrap Rusland”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op twitter aangekondigd dat de VS raketaanvallen gaan uit te voeren boven Syrië. “Zet je schrap Rusland”, klinkt het.

adm

“De raketten komen eraan: mooi, nieuw en ’slim’!”, aldus Trump op Twitter. “Je zou geen partner moeten zijn van een beest dat gasaanvallen uitvoert en ervan geniet zijn volk te vermoordden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daarmee wijst Trump op de gifgasaanval in Syrische stadje Douma en een uitspraak van de Russische ambassadeur in Libanon. Die zei dat elke Amerikaanse raket die op Syrië wordt afgevuurd, zou worden neergehaald en dat de plaats vanwaar ze wordt afgevuurd, een doelwit zou zijn. Hij zei dat hij zich baseerde op een verklaring van de Russische president Vladimir Poetin en de stafchef van het leger.

Bondgenoot van regime

Assad heeft steeds ontkend gifgas te hebben gebruikt maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de bewijzen ontegensprekelijk. Zo zijn volgens de organisatie bij de aanval ruim 500 slachtoffers gevallen. Slachtoffers werden binnengebracht met ernstige irritaties aan de slijmvliezen, zware ademhalingsproblemen en een ontregelingen van hun centrale zenuwstelsel. Die symptomen wijzen op het gebruik van gifgas, aldus de VN aldus de VN-organisatie in een persbericht.

Meer dan 70 mensen die schuilden in kelders, zijn volgens de rapporten overleden, minstens 43 van die overlijdens zijn te rechtstreeks te linken aan de blootstelling aan gifgas.

Het is niet de eerste keer dat Trump dreigt met vergeldingen na gifgasaanvallen in Syrië. Eind vorig jaar bombardeerde de VS een militaire basis in Syrië waar vermoedelijk chemische wapens opgeslagen lagen. Nu zouden de vergeldingsacties zwaarder zijn.

Russische waarschuwing

Het Kremlin heeft woensdag gewaarschuwd tegen elke daad in Syrië “die de al kwetsbare toestand in de regio kan destabiliseren”.

“We hopen nog dat alle partijen elke daad vermijden die in werkelijkheid in geen enkel geval gerechtvaardigd zou zijn en die de al erg kwetsbare toestand in de regio zou kunnen destabiliseren”, zei de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, aan journalisten. Hij noemde de huidige toestand “erg gespannen”.

Eerder noemde president Poetin de “provocaties en speculatie” van het westen over de mogelijke gifaanval in het Syrische Douma “ontoelaatbaar”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER