donderdag 12 april 2018 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Ruim 250 gedupeerden stelden zich burgerlijke partij in de zaak. In totaal werd er voor 90 miljoen euro gefraudeerd.Jef Matthee

Vijf jaar cel geëist voor oplichting van ruim 250 gedupeerden

“Oplichters leefden riant van beleggingen in lege goudmijn”

TURNHOUTEen lange rij gedupeerden en advocaten stond gistermorgen aan te schuiven voor een grootschalig proces rond beleggingsfraude voor de rechtbank van Turnhout. De klanten kregen beleggingen onder de neus geschoven waarbij ze 7 tot 36 procent rendement konden halen voor investeringen in een goudmijn in Ghana. Die mijn werd nooit ontgonnen maar ondertussen werd het geld van de klanten doorgesluisd naar de rekeningen van de initiatiefnemers. In totaal voor 90 miljoen euro.

Het openbaar ministerie vorderde vijf jaar cel, 3.000 euro boete en een beroepsverbod voor de vier hoofdbeklaagden Dirk D.G., Toon C., Kurt V. en Hugo W. Daarnaast werden er nog lichtere straffen gevraagd voor 12 andere beklaagden. De belegging werd opgestart door het intussen opgedoekte kantoor D&D Financials in Zandhoven. Via stromannen werden honderden beleggers geronseld met agressieve verkoopmethodes tijdens infoavonden.

Charmezanger

Ook in Limburg, waar een lokale charmezanger de boer opging met de beleggingsproducten, zijn er tientallen slachtoffers. “In die tijd was er de bankencrisis. Het vertrouwen in de banken was weg”, vertelt een Limburgse gedupeerde. “Deze beleggingsproducten leken een veilige keuze. Ook omdat ze ondersteund werden door een bekende verzekeringsmaatschappij en twee banken. Als je in Sint-Truiden naar de voetbal ging, stond daar de reclame op de borden. We ontvingen ook een paar jaar een mooie rente, maar na een tijd stopten de betalingen en kwamen de smoesjes.”

De charmezanger in kwestie zegt dat hij zelf slachtoffer is. “Ik was slechts een aanbrenger. Ik had geen zicht op de constructies die erachter zaten. Ik ben ook nooit opgeroepen door het gerecht. Ik heb er zelf geld ingestoken en mijn eigen moeder heeft door deze affaire spaargeld verloren. Ik kan alleen maar hopen dat alle klanten hun geld terugkrijgen.”

Belastingparadijzen

Het sprookje van de Ghanese goudmijn maakte blijkbaar indruk want onder de Limburgse gedupeerden vinden we evengoed bankiers en bekende ondernemers. Een Truiense familie achter een bekend transportbedrijf werd maar liefst 5 miljoen euro armer.

Volgens de openbare aanklager werden de klanten bewust opgelicht. “Hoewel ze wisten dat het fout liep, bleven ze klanten ronselen. Er werden telkens nieuwe projecten uit de grond gestampt om beleggers te sussen, maar die werden nooit gerealiseerd. Het geld van nieuwe klanten werd gebruikt om de put te vullen. Ondertussen hadden de beklaagden een riante levensstijl dankzij de commissies en de bonussen die ze zichzelf uitkeerden via allerlei belastingparadijzen.” In de bewuste goudmijn werd uiteindelijk geen gram goud ontgonnen omdat in 2013 bleek dat ze niet rendabel was.

De verdediging verwees gisteren naar de vaagheid van de beschuldigingen en het overschrijden van de redelijke termijn. Door de internationale vertakkingen en de tienduizenden bladzijden in het dossier hadden de speurders tien jaar nodig om het onderzoek af te ronden. Volgens de advocaat van Toon C. had zijn cliënt geen weet van het frauduleuze karakter. Hij verkocht zelfs een belegging van 65.000 euro aan zijn vader. “Welke volstrekte idioot zou zijn vader laten investeren als hij wist dat het om oplichting ging? ”

De bekende advocaat Walter Damen pleit voor Kurt V. en Hugo W. “Mijn cliënten hebben al het nodige gedaan om hun firma te controleren, pas achteraf bleek dat de resultaten over de ontginning van de mijn vervalst waren. Ze hebben de zaak nog proberen recht te zetten met nieuwe projecten maar dat is niet gelukt.” Volgens hem faalt het Openbaar Ministerie in de bewijskracht dat ze deze constructie bewust hebben opgezet en heeft het weinig zin om mensen in 2018 te straffen op basis van een onderzoek uit 2008.

Een uitspraak wordt ten vroegste midden mei verwacht.

Ten onrechte beslag op villa Machiel

HasseltIn de rechtszaak kwam ook de naam van Louis Machiels, de bekende Limburgse ondernemer, ter sprake. Blijkbaar was er door de procureur beslag gelegd op een villa van Machiels. Die had de villa echter nog voor het losbarsten van de zaak gekocht van beschuldigde Sven D., die op de firma beroep had gedaan voor een project van houtskeletbouw in Zuid-Afrika. De villa werd gisteren van de lijst van inbeslagnames geschrapt. Naar verluidt zou op die lijst wel nog behoorlijk wat kapitaal staan om de gedupeerden bij een eventuele veroordeling uit te betalen. (malu)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws