© Shutterstock.

N-VA: “Leerlingen met extra noden, moeten terug naar buitengewoon onderwijs”

Regeringspartij N-VA wil het M-decreet, waardoor kinderen met zorgnoden in het gewoon onderwijs les kunnen volgen, bijsturen. Zo moeten leerlingen weer sneller terechtkunnen in het buitengewoon onderwijs. Dat berichten de kranten van De Persgroep.

adm

Voor de zomer moet minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) een actieplan voor het basisonderwijs presenteren. Binnen dat actieplan moet ook het M-decreet worden herbekeken, zo stelt Vlaams Parlementslid Koen Daniëls, de onderwijsspecialist van de N-VA, in naam van zijn partij. “We moeten kijken naar de redenen waarom de werkdruk in de klas zo sterk is verhoogd en moeten dat aanpakken.”

Enkel meer geld vrijmaken, is daarbij niet de oplossing, meent Daniëls. “De leerlingen die veel extra noden hebben, gaan we niet helpen met wat meer ondersteuning. Zij moeten kunnen teruggaan naar het buitengewoon onderwijs, waar de expertise wel continu aanwezig is. We willen daarom stevig naar het M-decreet kijken. Vooral naar de letter, maar ook om de geest ervan bij te schaven.”

De onderwijskoepels houden zich op de vlakte. “Het is juist dat heel wat scholen vooral afhaken op de gedragsproblemen en dat bijkomende ondersteuning nodig is”, zegt Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) stelt dat niemand mag verdrinken. Ze geeft aan dat ze snel enkele bijsturingen wil doorvoeren.

“Vreemde timing”

Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) vindt de kritiek van regeringspartner N-VA op het M-decreet “op zijn zachtst gezegd wat vreemd”. Dat zei ze donderdag in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “De mogelijkheid om kinderen met zware gedragsproblemen les te laten volgen in het buitengewoon onderwijs moeten we inderdaad uitbreiden. Ik plan daar al een beslissing over en we hebben een aantal weken geleden binnen de Vlaamse regering al beslist om het M-decreet bij te sturen”, luidt het. “Daarom vind ik de timing op zijn zachtst gezegd wat vreemd. We zijn al samen aan het werk om dat bij te sturen.”

In het actieplan voor baissonderwijs moet trouwens ook een betere financiering van het basisonderwijs, zo maakt Crevits zich sterk. “De historische ongelijkheid in de financiering van kleuter- en basisonderwijs moeten we nu eindelijk aanpakken. Er moet meer geld komen voor onderwijs tout court.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer