Onwetende vrouw draait op voor ruiming megastort

© DDL

Drie dagen lang zal er moeten gewerkt worden om een afvalberg van 12 ton te ruimen in Sint-Stevens-Woluwe. Het afval werd gestort op privégrond, waardoor de 90-jarige eigenares opdraait voor de kosten.

Dieter De Beus

De Bevrijdingslaan in Sint-Stevens-Woluwe is al langer een stortplaats van zwerfafval. Er is nauwelijks sociale controle in de straat, die de Woluwelaan verbindt met de Leuvensesteenweg en de E40. Daar maken malafide particulieren en bedrijven gebruik van om illegaal te storten.

Het gemeentebestuur van Zaventem moest de voorbije jaren al meermaals ruimingswerken laten uitvoeren aan de kant van de weg. Maar de omvang van het meest recente stort tart elke verbeelding. Een stortplek op privéterrein groeide de voorbije maanden uit tot een megastort met zowat 12 ton afval. Die afvalberg lokt ratten en wordt de komende dagen opgeruimd, maar daaraan hangt een prijskaartje van duizenden euro’s.

Privégrond

‘We krijgen om de haverklap te maken met sluikstorters in de Bevrijdingslaan’, zegt schepen van Milieu Erik Rennen (N-VA). ‘We laten die storten ook regelmatig ruimen. Dit stort werd enkele maanden geleden al opgemerkt. Maar omdat het afval op privégrond werd gedumpt, konden we niet ingrijpen. De voorbije weken nam het stort echter hallucinante proporties aan.’

De gemeente ging op zoek naar de eigenares van het stuk braakliggend grond en kwam zo uit bij een 90-jarige vrouw uit Sterrebeek, een telg van de familie Lesage, die vroeger de gelijknamige houtzagerij aan de Groenstraat in Zaventem oprichtte. De vrouw was zich van geen kwaad bewust, maar zal nu toch moeten betalen om het afval te verwijderen.

‘Dit is een bijzonder pijnlijke zaak, want de dame wist van niets’, zegt schepen Rennen. ‘Het is jammer dat zij nu moet opdraaien voor de hoge kosten van de ruimingswerken voor een stort waar zij niets mee te maken heeft. Maar zij begreep ook dat er dringend moest worden ingegrepen en aanvaardde de kosten. Medewerkers van Interza zullen de rest van de week containers vullen.’

Mobiele camera’s

Mevrouw Lesage, die zelf liever geen commentaar geeft, liet het gemeentebestuur ook al weten te zullen investeren in een omheining rond het terrein, om het sluikstorten tegen te gaan. Ook het gemeentebestuur gaat de strijd aan met de sluikstorters.

‘Deze zomer kunnen we eindelijk mobiele camera’s inzetten aan de hotspots. Bovendien blijven we op de stortplaatsen zoeken naar informatie die ons kan leiden naar de daders. Die kunnen een fikse GAS-boete verwachten.’