Wallonië hinkt achterop met aansluiting BE-Alert

© Photo News

Amper 45 procent van de Waalse steden en gemeenten zijn aangesloten op het alarmsysteem BE-Alert. Ter vergelijking, in Vlaanderen is dat 83 procent. Dat meldt West-Vlaams provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA), die de cijfers opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Bijna een jaar geleden lanceerde minister Jambon het alarmeringssysteem BE-Alert. Met dat systeem worden inwoners op de hoogte gebracht van een noodsituatie via een sms. Elke overheid kan zich aansluiten op het systeem.

In Vlaanderen wordt de oproep goed opgevolgd. 83 procent van de Vlaamse steden en gemeenten zijn inmiddels aangesloten. Oost-Vlaanderen scoort met 95 procent het best, gevolgd door Limburg en Antwerpen. Vlaams-Brabant scoort met 63 procent het minst goed. West-Vlaanderen kwam wat achter, maar inmiddels zijn ook al driekwart van de steden en gemeenten aangesloten. In het Brussels Hoofdstedelijk gewest zijn tien van de negentien gemeenten aangesloten. Iets meer dan de helft dus.

Wallonië scoort een pak minder goed. In Luxemburg zijn er wel 36 van de 44 gemeenten aangesloten, goed voor 82 procent, maar andere provincies doen het een pak minder goed. In Luik is amper een kwart van 84 gemeenten aangesloten en ook Henegouwen en Namen halen met respectievelijk 39 en 45 procent de helft niet. Gemiddeld is amper 45 procent aangesloten.

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak daarvan is, gezien een provincie als Luxemburg wel relatief goed scoort. Kleinere steden en gemeenten met bijvoorbeeld weinig industrie of gevaarlijke bedrijven voelen minder de noodzaak om zich aan te sluiten bij BE-Alert. Dat was bijvoorbeeld ook lang het geval in West-Vlaanderen.

Himpe hoopt dat alle steden en gemeenten zich snel aansluiten. “Vanaf 2018 worden de Seveso-sirenes rond kerncentrales en bedrijven die chemische producten verwerken, vervangen door moderne communicatiesystemen zoals BE-Alert. In het belang van de veiligheid van de inwoners is het dus van groot belang dat steden en gemeenten zich nu wel zeer snel aansluiten op het systeem”, besluit hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen