© Shutterstock

Wat helpt tegen hooikoorts en wat niet? “Laat je niet wijsmaken dat je gin tonic moet drinken”

Haal je zakdoeken alvast boven, want daar is het pollenseizoen weer. En het is mogelijk dat het iets intenser is dan andere jaren. Gelukkig zijn er trucjes om de last te beperken, maar gin tonic of pure wodka achterover gieten is daar geen van. Twee allergologen geven hun tips die je door deze lastige periode helpen.

vwh

Sinds maart is berkenpollenseizoen bezig, van mei tot juli zullen er veel graspollen rondzweven en op het einde van de zomer kan je geplaagd worden door onkruidpollen. “Het kan dat je allergisch bent voor de drie soorten, maar dat is zeldzaam. Wat wel vaak voorkomt, is een combinatie van de berken- en graspollenallergie”, zegt Marijke De Lange van het Allergiecentrum in Gent.

Late winter

Dit jaar is er minder goed nieuws voor mensen die allergisch zijn voor berkenpollen: momenteel is het al vervelend, maar de symptomen kunnen nog erger zijn dan andere jaren. Dat heeft alles te maken met de late winterpiek. Daarom zweven er veel meer pollen dan gewoonlijk in de lucht. Vanaf er meer wind zal zijn, zullen de klachten toenemen omdat de pollen een grotere afstand afleggen. Het goede nieuws? Er valt iets aan te doen. “Hooikoortspatiënten worden aangewezen om hun voorzorgen te nemen. Dat gebeurt bij voorkeur voor de eerste blootstelling, maar het is nog niet te laat. Zowel een antihistaminicum of lokale middeltjes zoals neus- of oogdruppels kunnen ook soelaas bieden”, klinkt het.

Makkelijke tips

Om de last te beperken, is het ook aangeraden om tijdens het pollenseizoen geen was buiten te laten drogen. Wil je naar buiten? Doe dat dan bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds, wanneer de lucht vochtiger is. “Dat zijn ook de beste momenten om je ramen open te zetten”, zegt De Lange. “Ga eventueel voor een vliegenraam dat ook pollen tegenhoudt voor alle veiligheid. Je kan ook vaseline in de neus aanbrengen - dan blijven pollen erin kleven. Je haar (dat sowieso vol pollen zit als je veel buiten vertoeft in het seizoen) was je best voor je in bed kruipt, dan heb je ’s nachts minder last. Allergoloog Vito Sabato, verbonden aan het UZA, beaamt dat en voegt eraan toe dat je beter ook niet gaat sporten in open lucht en dat de autoramen dicht moeten blijven.

Kuur van drie jaar

En als je ondanks alle maatregelen toch last blijft ondervinden? Dan kan je kiezen voor immunotherapie, een kuur die de strijd aangaat met je allergie. “De behandeling duurt drie jaar en kost 400 à 500 euro. Het probleem is dat deze in België niet wordt terugbetaald. Het voordeel: de allergie blijft gemiddeld tien tot vijftien jaar onder controle”, zegt Sabato. De Lange zegt dat de kuur zowel met injecties als met een dagelijks pilletje kan, waarvan je het eerste inneemt bij de dokter.

Allergie wegspoelen

Of je kan gewoon enkele glazen gin-tonic of wodka achterover kappen, want dat zou volgens een hardnekkige roddel de symptomen verlichten. Deze alcoholische dranken zouden het effect van hooikoorts verkleinen omdat ze “minder allergieopwekkende stoffen zoals histamine bevatten”. Niets van, zo blijkt. “Gin tonic is misschien wel lekker, maar het is een fabeltje dat je de drank kan gebruiken als ‘medicijn’. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voorhanden dat dit een effectieve oplossing is. Alcohol zet de bloedvaten open en dat kan net meer klachten geven”, zegt Sabato. De Lange is het ermee eens en zegt dat een aantal voedingsmiddelen meer histamine laten vrijkomen maar een aantal voedingsstoffen bevat ook van nature meer histamine. Een andere mogelijkheid is dat het enzym dat histamine verteert niet voldoende aanwezig is bij sommige mensen en ze daardoor hogere histaminespiegels hebben in het bloed. “Rode wijn is daar een voorbeeld van voeding die histamine vrijstelt, maar ook bepaalde kazen, chocolade en tomaten zijn waren die de histaminespiegel verhogen. Niet iedereen met een pollenallergie wordt er automatisch mee geconfronteerd, maar sommigen zijn er wel degelijk gevoelig voor. Verder kunnen mensen met een allergie voor berkenpollen in het seizoen meer prikkelingen in de keel of buikklachten ervaren dan gewoonlijk als ze rauwe wortelen, appels of kiwi’s eten. Het stofje dat de allergie veroorzaakt, zit zowel de pollen en de voedingsmiddelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer