© BELGA

Assisen Tongeren: twee burgerlijke partijen vragen jury om Klok schuldig te verklaren aan moord

Na het afsluiten van het verhoor van alle getuigen in het Tongerse hof van assisen zijn woensdagnamiddag de raadslieden van de eerste burgerlijke partijen gestart met hun pleidooien. Zij vroegen de acht mannen en vier vrouwen van de jury de 60-jarige Amsterdammer Robert Klok schuldig te verklaren aan de moord op zijn 54-jarige huurbaas Mathieu Henkens uit Neeroeteren (Maaseik).

In de ogen van advocaten Eric Jageneau en Myriam Lambrechts was Klok wel degelijk met voorbedachtheid naar de woning van Henkens gegaan om hem van kant te maken. “Volgens mij was Klok met een mes naar Mathieu gegaan. Het lijkt mij hoogst onwaarschijnlijk dat zowel Klok als Henkens ongeschonden uit de schermutseling geraakten, stel dat Henkens daar met een mes Klok had opgewacht. Zelfs als hij het mes had kunnen afpakken, had hij kunnen weggaan, maar neen, hij nam de beslissing om met het mes naar Mathieu uit te halen, tot 29 keer toe. Hij had wel degelijk de intentie om Mathieu te doden. Al die messteken kwamen in de vitale organen terecht”, aldus Myriam Lambrechts, die de dochters van Henkens vertegenwoordigde.

Die dochters hadden na een ongelukkige kindertijd en jeugd inderdaad geen contact meer met hun vader, maar hun burgerlijke partijstelling was niet bedoeld om een schadevergoeding te bekomen of geldgewin na te streven. “Klok zei in het begin van het proces dat onze cliënten hier alleen voor het geld staan. Zij zijn in de eerste plaats op ons kantoor gekomen voor informatie, niet voor een schadevergoeding. De dochter was een eerste keer slachtoffer door haar vader, die geen liefde had gegeven, maar een tweede keer door wat Robert Klok hen had aangedaan. De dochters kregen geen kans meer om een band met hun vader te reconstrueren. De zoon had wel al de moed bijeengeraapt om terug contact op te zoeken met zijn vader. Wat mij de eerste dag enorm stoorde, was de verklaring van Klok dat hij de feiten niet bewust pleegde. Dat kan je toch moeilijk zeggen na 29 messteken en minstens 6 hamerslagen”, ging meester Lambrechts verder.

“Klok was zich zeer bewust van zijn daden. Hij verklaarde immers dat hij eerst meende dat hij verkeerd had gestoken, want er was aanvankelijk niet veel bloed te zien. Hij had wel degelijk de intentie om Henkens om het leven te brengen. Er zijn totaal geen afweerletsels bij het slachtoffer vastgesteld. Thieu was een weerloos slachtoffer op blote voeten. Hij werd compleet overrompeld door een gewelddadige Klok”, voegde meester Jageneau eraan toe, die de belangen van zoon Rik vertegenwoordigde.

Donderdag gaan de pleidooien verder met eerst nog advocaat Dirk Arits namens de zus van het slachtoffer. Dan volgt het requisitoir van openbare aanklager Bruno Coppin. Dan komt de verdediging aan het woord, waarna de jury over de schuldvragen zal beraadslagen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer