'Soms is het beter om niet te weten dat 4.000 viezeriken naar jouw foto’s zitten te kijken'

Naaktfoto’s en -filmpjes van honderden Vlaamse vrouwen worden zonder hun medeweten op een onlinenetwerk uitgewisseld. Dat melden VTM Nieuws en het Nederlandse RTL Nieuws. Het parket bevestigt aan onze redactie dat het probeert de daders te identificeren en de naaktfoto's offline te halen.

tg, pvm

In totaal zouden er op de afgeschermde website meer dan 5.000 naaktfoto’s circuleren, die door duizenden gebruikers worden geruild en verhandeld. Het parket is een onderzoek gestart nadat VTM Nieuws het gerecht op de hoogte heeft gebracht.

Op de betreffende website, Discord, zouden foto’s van naakte (ook minderjarige) meisjes staan, filmpjes van slachtoffers die seksuele handelingen verrichten bij hun vriendje en pornografische afbeeldingen waar geen toestemming voor zou zijn gevraagd. Discord is een populaire website waar vooral gamers met elkaar kunnen chatten. Maar op een besloten forum op die site zouden meer dan 3.000 leden dus ook naaktfoto’s en filmpjes van jonge meisjes met elkaar uitwisselen.

Sommige gebruikers zouden volgens VTM ook een archiefmap met een verzameling aan beelden met elkaar delen. In die map raak je alleen als je kan bewijzen dat je zelf unieke foto’s hebt. De map zou meer dan 5.000 foto’s van Vlaamse meisjes bevatten, weergegeven met voor- en achternaam en gerangschikt per provincie.

Rechtshulpverzoeken

'Het onderzoek staat nog in zijn kinderschoenen, maar het gaat inderdaad om duizenden foto's en filmpjes', bevestigt Ine Van Wymersch, woordvoerder van het Brusselse parket. 'We focussen ons vooral op de daders, die we zo snel mogelijk proberen te identificeren. Daarnaast proberen we ook de foto's zelf offline te halen, maar dat wordt niet eenvoudig. Verschillende computerservers staan in het buitenland, daarvoor zullen we dus rechtshulpverzoeken moeten indienen.'

Van Wymersch zegt dat de voor- en achternamen waarop de slachtoffers gerangschikt staan authentiek lijken. 'De prioriteit is de daders zo snel mogelijk te identificeren. Des te meer als uit het onderzoek blijkt dat er inderdaad ook naaktfoto's van minderjarige meisjes online zijn geplaatst.'

Zware straffen

De daders riskeren zware straffen. Wie zonder toestemming iemands naaktbeelden verspreidt, hangt een maximumstraf van vijf jaar boven het hoofd. 'Als de slachtoffers jonger zijn dan zestien, dan kan die straf oplopen tot vijftien jaar', vervolgt Van Wymersch. 'Zelfs als de dader die beelden rechtmatig verkregen heeft, is het verspreiden ervan nog steeds een strafbaar feit.'

De politie kent intussen de identiteit van heel wat Vlaamse slachtoffers. ‘Maar voorlopig gaan we ze niet systematisch benaderen, want dat helpt ze momenteel niets vooruit’, zegt parketwoordvoerster Van Wymersch. ‘Soms is het beter om niet te weten dat 4.000 viezeriken naar jouw foto’s zitten te kijken. We zullen ze pas benaderen wanneer we denken dat hun verklaring nuttig is voor het onderzoek. Bijvoorbeeld om een dader te identificeren.’

'Zodra het parket een mogelijke verdachte in het vizier heeft, zal wel contact opgenomen worden met eventuele slachtoffers zodat ze zich burgerlijke partij kunnen stellen. Wie zelf denkt slachtoffer te zijn, wordt aangespoord om een klacht in te dienen bij de politie.

De zaak volgt amper een maand nadat bekend werd dat een voyeur beelden van Vlaamse vrouwen in de douches van het sportcomplex van de Gentse hogeschool HoGent op een Nederlands internetforum had geplaatst. Een 41-jarige man uit Gent bekende die feiten, sindsdien zit hij in de cel.