VIDEO. Bart Swings is voortaan ereburger in zijn thuisgemeente, maar daar blijft het niet bij

© dkr

© dkr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Snelschaatser en Herentenaar Bart Swings heeft zijn naam in de annalen van de geschiedenis gebeiteld. Op het volksfeest ter ere van zijn olympisch zilver werd hij verheven tot eerste Herentse ereburger. En de nieuwe sporthal wordt naar hem vernoemd.

Ruben De Keyzer

v=3'; document.body.appendChild(script); })();

Op het volksfeest ter ere van Bart Swings werd de jonge sportheld niet één, maar twee keer gehuldigd. Zo krijgt hij het ereburgerschap en wordt het sportcentrum dat in aanbouw is op de hoek van de Spoorwegstraat en de Kouterstraat naar hem vernoemd.

“De sporthal zal in 2020 de klinkende naam ‘Bart Swings’ krijgen”, zegt schepen van Sport Philippe Scheys (CD&V). De schepen bruist van bewondering voor de jonge atleet. “Bart verdient de eer als geen ander. Ik volg zijn carrière al langer. Zo heb ik hem ooit aan het werk gezien tijdens een krachttraining in een sporthal van Leuven. Dat was een prestatie om stil van te worden. Het was onvermijdelijk dat deze jongeman geschiedenis ging schrijven, en dat heeft hij in Pyeongchang ook gedaan.”

Wat Swings’ ereburgerschap extra bijzonder maakt, is dat die titel tot voor kort niet eens bestond in Herent. “Indertijd heeft sportlegende Ivo Van Damme postuum de titel van ereburger van Veltem gekregen”, legt burgemeester Astrid Pollers (N-VA) uit. “Voor groot-Herent bestond die titel nog niet, maar we hebben hem op de gemeenteraad speciaal voor Bart Swings ingevoerd. Hij heeft het met zijn olympische prestatie meer dan verdiend.” De ceremonie werd voorafgegaan door een rollerparade door de stad. Er waren muziek, gratis drank en gratis friet voor iedereen. “We weten dat Bart veel harder zou genieten van een echt volksfeest dan van een stijve ceremonie”, zegt burgemeester Pollers. Voor de rollerparade paste ze. “Mij moet je niet op skates zetten, ik kom nog uit de tijd van de rollers op vier wielen”, grapt de burgemeester.

Sociaal leven

Voor Swings waren de huldigingen bijzaak: hij genoot er vooral van om zich weer bij de Herentenaren te voegen. “Toen ik trainde voor de Spelen was mijn sociaal leven dood”, zegt Swings. “Het doet me goed om iedereen nog eens terug te zien. Mijn vrienden, familie, en zelfs mijn oude schooljuffen zijn allemaal gekomen. Dat doet me veel plezier.”

Ook de parade, de ceremonie met sportjournalist Ruben Van Gucht en het aansluitende feest in Zaal Den Ouden Tijd met DJ Toele deden Swings glunderen. “Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.”

Maar Swings wil het spotlicht niet voor hem alleen. “Ik wil ook mijn vriendin in de bloemen zetten. Het is niet makkelijk om samen te zijn met een sportman, of toch niet met mij. Ik was voortdurend aan het trainen, en vaak in het buitenland. Wat mijn vriendin de laatste twee jaar heeft bijgedragen, daar ben ik haar ontzettend dankbaar voor. Zonder haar had ik dit niet gekund.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen