Videospeler inladen...

Tattoo laten verwijderen zoals Eddy in "Thuis"? Dit komt erbij kijken

Een opvallende nieuwe verhaallijn in "Thuis": personage Eddy heeft een afspraak gemaakt om zijn kenmerkende, zwarte nektattoo te laten weglaseren. En Eddy is niet alleen: zeker 10 tot 20 procent van de Belgen laat ooit een van zijn tatoeages weer weghalen, door een intensieve laserbehandeling. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk?

"Voor de lasermethode er was, werden ongewenste tatoeages weggesneden. Dat is zonder twijfel de snelste manier, maar dat kan enkel met kleine tekeningen", legt dermatoloog Thomas Maselis uit. "De techniek wordt nog gebruikt bij ex-kankerpatiƫnten die de kenmerkende zwarte puntjes na hun bestraling weg willen." Een andere optie is "dermobrasie", ofwel het laten uitschaven of wegscheren van de inktvlek. "De huid wordt hiervoor verdoofd, want de inkt zit natuurlijk enkele lagen onder onze opperhuid, en verdwijnt niet zomaar."

Welke tattoo's moeten er het vaakst weer af?

"Namen moeten het zonder twijfel het vaakst ongelden. Ook van sommige jeugdzondes krijgen mensen spijt", aldus Maselis. "Het gaat dan om absurde tekeningen zonder veel betekenis, die in een zatte bui zijn gezet. Ook tattoo's die ooit een modetrend waren, zoals tribals als die van Eddy, worden geregeld verwijderd, al kiezen mensen er ook vaak voor om het verouderde ontwerp te laten overschrijven door een andere tattoo."

Hoeveel Belgen exact een tatoeage laten weghalen, is niet duidelijk. Zowel de FOD Volksgezondheid als Maselis vanuit de dermatologen hebben het over "10 Ć  20 procent van de mensen met een tattoo". Naar schatting worden er door de 1.385 erkende tattoo-artists in ons land elk jaar tussen de 300.000 en de 500.000 tattoo's gezet, aldus de FOD Volksgezondheid.

Tattoo's van namen worden het meest verwijderd.

Hoe werkt de lasertherapie concreet?

"We bestralen de opperhuid op de plaats van de tattoo met een laser, om zo de inkt in de diepere huidlaag te vernietigen", legt Maselis uit. "De inktkorrels worden letterlijk in stukken geschoten en door onze "opruimcellen" in de huid afgeleid naar onze lymfeklieren. Op die manier verdwijnt de inkt uit ons lichaam."

Een lasertoestel is ingesteld op een bepaalde golflengte. Om een bepaalde kleur inkt te laten verdwijnen, moet de laser op een zekere golflengte staan, meer specifiek op de golflengte van de tegengestelde kleur in het spectrum. "Zo heeft groene inkt een rode laseraanpak nodig. Zwart absorbeert alle kleuren licht, en dus ook alle mogelijke lasergolflengtes. Daarom zijn donkere tattoos het makkelijkst weer weg te krijgen."

Laserstralen schieten de tattooinkt letterlijk kapot in kleine stukjes, onder je huid.

Hoelang duurt zo'n behandeling?

Wie zijn ooit geliefde tattoo wil laten verwijderen, raakt daar niet van vandaag op morgen van verlost. "Laat ons zeggen dat zoiets gemiddeld een tiental lasersessies duurt. Tussen elke sessie zit zeker 4 tot 6 weken, om je huid te laten herstellen. Het is dus een proces van lange adem."

Een standaardbehandeling is er niet. "Alles hangt af van de grootte van je tattoo, en de kleur ervan. Klassieke zwarte inkt is het makkelijkst weg te krijgen. Lichte kleuren zoals geel en groen, of moderne fluovarianten zijn moeilijker weg te krijgen. Hoe meer kleuren in je tattoo, hoe meer verschillende laserbehandelingen je moet ondergaan, en hoe langer en complexer de bestralingen. En sommige tattoo's zijn zo hardnekkig, dat er ook na de lasersessies nog een lichte, gekleurde schijn te zien is."

Gemiddeld heb je een tiental lasersessies bij de dermatoloog nodig.

Zijn er bijwerkingen?

"Een tattoo weghalen, is pijnlijk", zegt Maselis. "Een laser stuurt in fracties van seconden korte lichtpulsen naar je huid. Hoe korter we die houden, hoe beter. Want door de energie in de straling warmt de huid op, wat brandwonden kan veroorzaken. Tijdens de behandeling ervaren mensen een branderig gevoel. Vergelijk het met tientallen elastiekjes die je tegelijk tegen je huid afschiet", zegt Maselis. "Daarom wordt de huid soms verdoofd of afgekoeld, om brandwonden en littekens te vermijden. We geven patiƫnten ook een ontstekingsremmende zalf mee voor achteraf, om littekens te beperken."

Als je een tattoo wil laten verwijderen, dan moet je rekening houden met de de zon. "Ons advies: houd dat stukje huid tijdens de laserbehandeling volledig uit zon. Door de laser raakt je huid immers licht ontstoken, en die ontsteking kan onder zonnestralen verkleuren. Voor je aan de lasersessies begint is je huid best zo bleek mogelijk. Want in een gebruinde huid zit pigment, en die valt een laser ook aan. Ook na de laserbehandeling blijft dat stukje huid gevoelig aan de zon. Die zone zal ofwel minder snel bruinen, ofwel sneller, als je van nature een meer donkere huid hebt."

Littekens vallen niet volledig uit te sluiten, en ook na het weghalen van een tattoo moet je opletten met de zon.

En het prijskaartje?

Een tattoo laten verwijderen is niet goedkoop. Er gaan meerdere consultaties bij de dermatoloog over, en er wordt dure apparatuur gebruikt. "De meest moderne lasertoesellen, die de huid maar fracties van seconden behandelen, kosten 200.000 euro", aldus Maselis. "Niet elke dermatoloog beschikt over die apparatuur. Het is voor ons bijzonder arbeidsintensief. Bepaalde centra hebben zich hierin gespecialiseerd."

Bovendien moet je de sessies bij de dermatoloog volledig uit eigen zak betalen. "Louter esthetische ingrepen komen niet in aanmerking voor een terugbetaling door de ziekteverzekering", aldus het RIZIV.

Het verwijderen van een tattoo wordt niƩt terugbetaald.

Videospeler inladen...

Meest gelezen