Rechtbank te klein voor vakbondsmensen die vervolgde collega’s komen steunen

In het Vlinderpaleis in Antwerpen is deze ochtend massaal steun betuigd aan twee vakbondsmensen die voor de rechter moesten verschijnen. Ze hadden een filterblokkade opgezet tijdens een vakbondsactie. De rechtbank moest naar een grotere zaal uitwijken om alle sympathisanten binnen te kunnen laten. De zaak is enkel ingeleid, en gaat verder op 15 juni.

ph

Op 24 juni 2016 voerde het ABVV actie. In Antwerpen werd daarbij een aantal toegangswegen tot de haven geblokkeerd, al waren er afspraken voor veiligheidspersoneel voor gevaarlijke chemiebedrijven. Volgens de vakbond verliep alles zonder incidenten.

© Vdaa

De Antwerpse politie arresteerde wel twee organisatoren: een afgevaardigde van een chemiebedrijf en Bruno Verlaeckt, voorzitter van ABVV-Antwerpen. Vandaag leidde de rechtbank de zaak in en bepaalde ze de openingsdatum, 15 juni. De vakbond is verontwaardigd over de vervolging: “Het recht om te betogen, ook op de openbare weg, is een fundamenteel mensenrecht en verdient een absolute bescherming.”

De vakbondsmensen woonden bij wijze van steun, en in hun rode tenue, de zitting bij. Al snel bleek dat de gereserveerde zaal te klein was en een grotere moest worden gezocht. Zelfs die bleek te klein voor alle sympathisanten. Na de zitting verzamelden de aanwezige sympathisanten nog even voor de draaideur van het Vlinderpaleis. “We zullen blijven vechten”, klonk het.

© Wim Hendrix

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER