Ontsnappingskoning Sekkaki vanuit Marokkaanse cel: "Kan ontsnappen maar wil niet"

© rr

Ashraf Sekkaki (33), de Mechelse 'ontsnappingskoning' die in Marokko in de gevangenis zit, ontkent dat hij aan het hoofd van een drugsbende in België staat. Dat zegt hij in een exclusief interview aan VTM NIEUWS. Sekkaki zegt ook dat hij kan ontsnappen uit de gevangenis in Marokko, maar dat niet wil. "Volgend jaar kom ik in aanmerking voor voorwaardelijk vrij te komen."

wverhaert

"Het parket weet dat het mij niet veroordeeld kan krijgen in België", zegt hij in een gesprek met de commerciële zender. "Wat ze aan het doen zijn: een paar verdachtmakingen en insinuaties doen rond mij. Het parket van Mechelen zit al jaren acher mij aan en blijft maar gaan. Ze proberen mij op elke mogelijke manier te breken, maar ja, een diamant breek je niet."

Eerder deze maand raakte bekend dat de recherche van Mechelen-Willebroek een criminele organisatie heeft blootgelegd die zich onder meer bezighield met drugshandel. Op 2 september werden 100.000 XTC-tabletten en 1,2 kilo cocaïne in beslag genomen, samen goed voor een straatwaarde van om en bij de 600.000 euro. Opmerkelijk: de organisatie werd volgens de speurders aangestuurd door Sekkaki. Die zit in een Marokkaanse cel, van waaruit hij zijn twee broers instructies gaf.

“Het onderzoek ging in januari 2014 van start toen een van de verdachten werd aangetroffen met een hoeveelheid drugs. Doorgedreven onderzoek bracht de speurders bij Ashraf Sekkaki. Naarmate het dossier vorderde, werd duidelijk dat hij vanuit zijn cel in Marokko de regie in handen leek te hebben van een grotere bende, waartoe ook twee van zijn broers en een aantal vertrouwelingen behoorden”, aldus parketwoordvoerster Nele Poelmans.

De politie arresteerde op 5 november 2014 drie Nederlanders in Amsterdam met 935 cannabisstekken. Nasr-Eddine, de 25-jarige broer van Sekkaki, zou de opdrachtgever zijn geweest. Op 13 augustus 2015 volgde een tweede tussenkomst, waarbij Oualid (23), een andere broer van Sekkaki, werd opgepakt met 25.000 XTC-pillen in zijn bezit.

XTC en cocaïne

Een aantal weken geleden ontdekte de politie dat Ashraf Sekkaki contacten had gelegd met een 38-jarige man uit Antwerpen. Die werd gevraagd om een grote partij XTC-pillen en cocaïne te leveren. Op 2 september volgde een nieuwe tussenkomst en werden twee verdachten gearresteerd, onder wie de man uit Antwerpen. Ze hadden 100.000 XTC-tabletten en 1,2 kilo cocaïne bij zich.

Daarmee doen de Sekkaki’s hun naam weer alle eer aan, ook al ontkennen ze dat altijd met klem. Autodiefstal, drugshandel, geweldplegingen, ontvoering... hun strafblad is intussen een strafbundel, zegt de politie. Slechts enkele kinderen van het kroostrijke gezin zijn nog niet met het gerecht in aanraking geweest.

Gevlucht met helikopter

Ashraf, alias de schrik van de flikken, is de meest beruchte. Op zijn palmares prijken onder meer tigerkidnappings, carjackings, overvallen... Meest in het oog springende wapenfeit was zijn ontsnapping uit de gevangenis van Brugge, in juli 2009. Tijdens de wandeling landde een helikopter op het binnenplein en pikte drie zware jongens op.

Een vriendinnetje van een van de gangsters had de helikopter gehuurd voor een helikopterdoop. Maar eens in de lucht werd de piloot bedreigd en moest hij landen binnen de muren van de gevangenis.

Na een echte klopjacht werd Sekkaki later in Marokko gearresteerd. Hij kreeg 12 jaar cel voor de ontsnapping met de gekaapte helikopter en de gijzeling van een automobilist. Want na een korte vlucht zetten ze het toestel neer in een veld en vluchtten ze verder met een gecarjackte auto.

Tijdens zijn gevangenschap in Marokko ontsnapte hij in een grote valies die door zijn familie binnen de gevangenismuren was gesmokkeld. Maar ook toen kon hij niet lang van zijn herwonnen vrijheid genieten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen