Direct naar artikelinhoud
Gent

Gents burgemeester Termont eist 10.000 euro van schrijver 'Ghelamco-boek'

Daniël Termont.Beeld Eric de Mildt

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) heeft Ignace Vandewalle, de auteur van het boek De Illegale Ghelamco Arena, voor de rechter gedaagd. De politicus wil onder meer 10.000 euro morele schadevergoeding omdat hij door Vandewalle van schriftvervalsing wordt beschuldigd. 

In zijn boek beweert Vandewalle dat de stad Gent hand- en spandiensten verleende aan Ghelamco en Optima. Zo beschrijft hij een incident tijdens de Optima-commissie in 2016, waarin commissieleden vragen hadden over een document met daarop in drukletters 'WISSEN'. In het document stonden gegevens over de aanwezigheid van voormalig burgemeester Frank Beke (sp.a) op een vastgoedbeurs in Cannes. Vandewalle vraagt zich in het boek en in een interview met weekblad Humo af of Termont aan schriftvervalsing heeft gedaan. 

Laster en eerroof

Die beschuldiging kan niet door de beugel voor Termont. In de dagvaarding citeert hij enkele zinnen uit het boek van Vandewalle die volgens hem laster en eerroof zijn. De Gentse burgemeester eist naast de schadevergoeding ook een rechtzetting van de "foutieve publicatie" en wil dat het boek niet meer wordt verkocht. 

Termont kondigde in januari al aan dat hij klacht zou neerleggen, en heeft dat eind februari effectief gedaan. Termont zou de 10.000 euro schadevergoeding naar eigen zeggen doneren aan een goed doel. 

De Gentse burgemeester eist naast de schadevergoeding ook een rechtzetting van de 'foutieve publicatie' en wil dat het boek niet meer wordt verkocht

Vandewalle noemt de dagvaarding een "aanslag op de vrije meningsuiting" en acht de kans dat dit ooit voor het Hof van Assisen komt bijzonder klein. "Dat weet ook Daniël Termont. Wil hij schrijvers en journalisten op kosten jagen met rechtszaken als ze het aandurven om meningen te publiceren? Zelfs als die meningen onderbouwd zijn?", aldus Vandewalle aan Het Laatste Nieuws.