Direct naar artikelinhoud
Gifgasaanval Syrië

Rusland beschuldigt Londen van "nep-gifgasaanval" in Syrië

Russisch minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.Beeld Photo News

Londen was volgens het Kremlin betrokken bij het in scène zetten van een aanval met gifgas afgelopen weekend in de Syrische plaats Douma. Er is volgens meldingen van het Russische ministerie van Defensie bewijs voor dat de Britten "direct betrokken waren bij het organiseren van een provocatie" waarbij gedaan werd alsof er gifgas was gebruikt.

"We hebben onweerlegbare gegevens dat dit in scène was gezet", heeft Russisch minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vandaag gezegd. "En speciale diensten van een land, dat nu in de eerste rangen van de Russofobe campagne probeert te raken, waren betrokken."

Volgens de Syrische Withelmen en een andere ngo zouden zaterdag tientallen personen omgekomen zijn bij een aanval in Douma, het laatste stadje in Oost-Ghouta dat nog in handen van de rebellen is. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk beschuldigen het regime van Syrisch president Bashar al-Assad daarvan, maar bondgenoot Rusland noemt dat onzin. Volgens hen hebben de withelmen de aanval in scène gezet, met hulp van "een ander land". Lavrov was niet duidelijk over welk land dat dan ging.

Brits eerste minister Theresa May.Beeld EPA

Later vandaag zei woordvoerder Igor Konatsjenkov van het Russisch ministerie van Defensie bewijzen te hebben dat Londen rechtstreeks heeft deelgenomen aan de organisatie van de "mise-en-scène" in Douma. Hij beschuldigde Groot-Brittannië ervan tussen 3 en 6 april "sterke druk" te hebben uitgeoefend op de Syrische hulporganisatie Withelmen om de "implementatie van de geplande provocatie" te versnellen.

Tegenreactie

De Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk overwegen intussen militaire repercussies tegen Syrië. Lavrov riep Washington vandaag op om "diplomatieke methodes" te gebruiken "zonder ultimatums of bedreigingen". Rusland "staat open voor dialoog", aldus Lavrov.

Nog volgens de Russische minister zou een westerse interventie in Syrië nieuwe "golven van migranten" dreigen te veroorzaken. "Die hebben noch wij, noch onze Europese partners nodig", klonk het.

Op vraag van Rusland vond vandaag een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad plaats. VN-baas Antonio Guterres waarschuwde de lidstaten daar voor een escalatie van het conflict en vraagt dat ze zich "verantwoordelijk gedragen in deze gevaarlijke omstandigheden". "Al acht lange jaren lang lijdt de Syrische bevolking. Ik val in herhaling, maar er is geen militaire oplossing voor dit conflict", aldus Guterres.

Amerikaans VN-ambassadeur Nikki Haley herhaalde het Amerikaanse voornemen om te reageren. "Op een bepaald moment moet je iets doen. Je moet zeggen dat het genoeg is." Ze trekt vandaag nog van New York naar het Witte Huis in Washington voor overleg over de situatie, zei ze. Volgens haar heeft Assad al zeker vijftig keer chemische wapens ingezet sinds het begin van de burgeroorlog in zijn land.

Volgens Nikki Haley heeft Assad al zeker vijftig keer chemische wapens ingezet sinds het begin van de burgeroorlog in zijn land

De Russische VN-ambassadeur Vasilly Nebenzja beschuldigde de Amerikanen er dan weer van een beleid te onderhouden "om terreur te ontketenen in Syrië". "Het Westen is alleen maar geïnteresseerd in het omverwerpen van de Syrische regering."

De Syrische ambassadeur bij de VN, Bashar al-Jaafari "beloofde" het Westen "geen andere keuze te hebben" dan zichzelf te verdedigen ingeval van een aanval. Ook zei hij dat de deskundigen van de OPCW "binnen enkele uren" hun werk in Syrië zullen aanvatten. "Wij zijn bereid hen alle nodige omstandigheden te geven voor een transparant werk van deze missie."

De Fransen blijven er intussen bij dat een reactie tegen Syrië nodig is. De "chemische escalatie" moet gestopt worden, zei VN-ambassadeur François Delattre. "De Verenigde Naties kunnen niet toestaan dat een land de Veiligheidsraad en het internationaal recht zo met de voeten treedt." Frankrijk zal "zijn verantwoordelijkheid nemen", klonk het.

Waarschuwingen

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron gewaarschuwd voor alle "onbedachtzame en gevaarlijke acties" in Syrië, want die zouden wel eens "onvoorziene gevolgen" kunnen hebben. Beide presidenten hadden vandaag een telefoongesprek over de crisis in Syrië. 

Ook vanuit het Verenigd Koninkrijk klinken steeds sterkere signalen dat premier Theresa May een reactie nodig vindt. Britse politici - zowel van Labour als de Tories - waarschuwen haar echter voor deelname aan een mogelijke militaire actie. May beslist volgens de politici maar beter niet zonder de goedkeuring van het parlement.

Onder meer Labour-voorzitter Jeremy Corbyn sprak zich vandaag uit over de zaak. Volgens hem zou een Britse militaire interventie in Syrië "het nu al dodelijke conflict nog verder doen escaleren". Hij dringt er bij May op aan het parlement te consulteren en de druk op te voeren om een onafhankelijk VN-onderzoek naar de gebeurtenissen in Douma te krijgen.

Poetin waarschuwt Macron voor 'onbedachtzame en gevaarlijke acties' in Syrië, die wel eens 'onvoorziene gevolgen kunnen hebben'

Ook binnen haar eigen Conservatieve partij ondervindt May tegenstand. Parlementslid Zac Goldsmith zegt op Twitter dat de regering eerst aan het parlement moet komen uitleggen wat het voordeel voor Groot-Brittannië is als het militair ingrijpt. Zijn collega Ken Clarke zei dan weer aan de openbare omroep BBC dat May het parlement niet buitenspel mag zetten in zo'n beslissing. "In een moderne parlementaire democratie denk ik dat je de parlementaire goedkeuring nodig hebt als er een geplande beleidsbeslissing is om een militaire aanval van een zeker grootte te bevelen."