Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Myanmar repatrieert eerste Rohingya-vluchtelingen

Rohingya in Cox's Bazar in BangladeshBeeld EPA

Myanmar heeft vandaag de eerste vijf van de bijna 700.000 Rohingya-moslims gerepatrieerd die sinds augustus vorig jaar naar Bangladesh gevlucht zijn. Zij deden dat omwille van een brutaal militair offensief tegen hen, dat door de VN een etnische zuivering genoemd wordt.

In november ondertekenden Myanmar en Bangladesh een repatriëringsovereenkomst, die door de VN en mensenrechtengroeperingen veroordeeld werd omdat zij vinden dat de Rohingya vrijwillig moeten terugkeren naar hun plaats van oorsprong.

Myanmar wil de Rohingya die naar Bangladesh vluchtten, repatriëren naar elf "nieuwe dorpen", dichtbij hun originele huizen. De Rohingya zullen na controles waarschijnlijk het staatsburgerschap krijgen. Ze moeten zich dan echter registreren als "Bengaals", wat impliceert dat ze indringers zijn uit Bangladesh. Het gevolg is dat de Rohingya een repatriëring liever vermijden.

De internationale gemeenschap houdt de terugkeer van de vluchtelingen nauwgezet in het oog. Ngo's maken zich ongerust omdat Myanmar onvoorbereid is. Het land moest tijdelijke opvangkampen bouwen, want van verschillende Rohingya-dorpen bleef weinig over nadat ze in brand waren gestoken. Bovendien is de stemming in het land vijandig tegenover de Rohingya, een klimaat dat opgepookt wordt door het boeddhistisch nationalisme.