Direct naar artikelinhoud
Vredesmacht

Blauwhelm gedood bij aanval op VN-basis Mali

Basis van blauwhelmen in Mali. Beeld ter illustratie.Beeld AFP

Bij een aanval op een basis van Franse en VN-troepen nabij Timboektoe is zaterdag een blauwhelm om het leven gekomen. De aanvallers vuurden tientallen mortiergranaten af op de basis en lieten twee auto's met explosieven ontploffen. 

De aanvallers hadden zich vermomd als VN-soldaten aan boord van bomauto's, waardoor ze basis tot dichtbij de basis konden naderen. Eén van de voertuigen had de kleuren van het Malinese leger, het andere had het VN-teken van de Verenigde Naties.

Terwijl de ene wagen tot ontploffing werd gebracht, stapten de aanvallers uit de andere wagen. In het daaropvolgende vuurgevecht kwam een blauwhelm om het leven.  Volgens de Malinese regering zouden ook tien Franse soldaten gewond zijn geraakt, maar de VN-missie in Mali Minusma kon dit niet bevestigen. Op Twitter sprak de missie van "een belangrijke complexe aanval". De nationaliteit van de gedode blauwhelm is niet bekend.

Vorige maand zei de VN dat sinds 2013 al 162 soldaten in Mali zijn omgekomen. Minusma is daarmee de dodelijkste vredesoperatie ooit. Eind februari kwamen nog vier blauwhelmen uit Bangladesh om het leven, toen bij hun voertuig een bom ontplofte.

De VN-missie telt een twintigtal Belgische militairen. Daarnaast heeft België 150 militairen onder Europese vlag in Mali.