Noord-Koreaanse surfers zijn al na 28 websites uitgesurft

Uit een uitgelekte lijst blijkt dat er maar 28 websites de landcode van Noord-Korea hebben. Wie in het erg gesloten land online kan, zal dus heel snel uitgesurft zijn. De lijst bevat naast propagandasites ook nieuwssites en zelfs een website met recepten.

Toegang tot het internet is erg beperkt in Noord-Korea. Slechts enkelingen in de hogere klassen van de "klasseloze staat" hebben toegang tot een zeer beperkte versie van het internet. Nu is meteen ook duidelijk geworden hoe beperkt dat internet is. Door een foute instelling op een belangrijke server in Noord-Korea hebben informatici een lijst kunnen opvragen met daarop alle websites die de landcode van Noord-Korea (.kp) hebben.

De lijst bestaat uit slechts 28 adressen. Ter vergelijking: in 2014 hadden 750.000 websites een .be-adres. Hoewel ze klein in aantal zijn, valt wel op hoe divers de Noord-Koreaanse websites zijn. Zo is er een website met recepten, zijn er enkele educatieve websites, is er een nieuwswebsite en is er zelfs een soort sociaalnetwerksite. Wie de sites wil bezoeken, moet vaak heel wat geduld oefenen. Sinds de websites gelekt zijn, krijgen ze veel meer bezoek dan waar de Noord-Koreaanse servers op gebouwd zijn.

De volledige lijst

airkoryo.com.kp
cooks.org.kp
friend.com.kp
gnu.rep.kp
kass.org.kp
kcna.kp
kiyctc.com.kp
knic.com.kp
koredufund.org.kp
korelcfund.org.kp
korfilm.com.kp
ma.gov.kp
masikryong.com.kp
naenara.com.kp
nta.gov.kp
portal.net.kp
rcc.net.kp
rep.kp
rodong.rep.kp
ryongnamsan.edu.kp
sdprk.org.kp
silibank.net.kp
star-co.net.kp
star-di.net.kp
star.co.kp
star.edu.kp
star.net.kp
vok.rep.kp

Belangrijke opmerking. De lijst betreft enkel websites die van buiten het land toegankelijk zijn. Het goed afgesloten intranet is hier dus geen deel van.

Meest gelezen