Direct naar artikelinhoud

De wraak van Poetin: cyberaanval op infrastructuur en 2.000% meer trollen

Verkeersknooppunten, watervoorziening, ziekenhuizen, energievoorziening of banken zouden het doelwit kunnen zijn van een poging het Westen te destabiliseren.Beeld Reuters/Thinkstock

De Russische president Poetin heeft de door het Westen uitgevoerde raketaanvallen op Syrië fel veroordeeld. Een escalatie van het conflict lijkt vermeden, maar toch vrezen experts een tegenaanval. Die zou er niet komen met conventionele wapens, maar met cyberaanvallen en trollen.

"We hebben gewaarschuwd dat dergelijke acties niet zonder gevolgen blijven", zegt Anatoly Antonov, de Russische ambassadeur van Rusland in de VS. "Alle verantwoordelijkheid voor die gevolgen ligt bij Washington, Londen en Parijs." Een reactie van Rusland op de raketaanvallen blijft voorlopig uit, maar het Westen vreest dat Rusland toch broedt op een tegenaanval. Niet met raketten, maar digitaal. Experten geloven dat hackers in Moskou nu al toegang proberen te krijgen tot belangrijke computernetwerken die de Britse infrastructuur regelen. Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson waarschuwde vandaag al dat Groot-Brittannië "alle mogelijke voorzorgsmaatregelen moet nemen". 

Dreiging op hoogste niveau

Verkeersknooppunten, watervoorziening, ziekenhuizen, energievoorziening of banken zouden het doelwit kunnen zijn van een poging het Westen te destabiliseren. Ciaran Martin, directeur van het Britse National Cyber ​​Security Center, waarschuwde enkele dagen geleden dat de dreiging op het hoogste niveau ligt. "We zijn zeer alert en proberen alles in het werk te stellen om een ​​aanval te voorkomen."

Vliegtuigcrash

Defensie-expert en professor Michael Clarke zegt dat het erg waarschijnlijk is dat Rusland met cyberaanvallen reageert. "Een Russische aanval in de komende twee tot drie weken vormt een grote bedreiging. Die zal zich richten op het transportsysteem, de gezondheidszorg of de luchtverkeersleiding. Een van de grootste zorgen is een vliegtuigcrash."

Nepnieuws

Russische hackers kunnen ook worden ondersteund door trollen die desinformatie of 'nepnieuws' de wereld insturen in een poging de Westerse autoriteiten in diskrediet te brengen. Het Pentagon heeft al laten weten dat in de nasleep van de luchtaanvallen op Syrië een 'desinformatiecampagne' is gelanceerd. "Er is een toename van 2.000 procent in Russische trollen in de afgelopen 24 uur", aldus woordvoerster Dana White. Nepprofielen op sites zoals Twitter en Facebook worden gebruikt om valse verhalen over de luchtaanvallen te delen.

Spionnen

Britse kranten spreken ook van bronnen die vrezen dat aan het Kremlin gelinkte hackers gênante informatie over ministers en parlementsleden kunnen vrijgeven. Ook wordt een sterkte toename van het aantal Russische spionnen verwacht. 

Kritiek

Ondertussen komt er in Groot-Brittannië ook kritiek op de raketaanvallen. Een zondag gepubliceerde peiling die in opdracht van de krant The Independent is gehouden, toont dat 36 procent van de ondervraagden de aanvallen niet heeft gesteund, 26 procent stelde zich neutraal in kwestie op, 28 procent was voorstander en 11 procent wist niet wat te antwoorden. May raadpleegde tot woede van de linkse oppositieleider Jeremy Corbyn het parlement niet over de aanval. Maandag gaat de premier in het parlement de aanvallen op Syrië toelichten.

Gifgasaanval

De militaire operatie van de Verenigde Staten, Groot-Brittanië en Frankrijk kwam er om het regime van Bashar al-Assad te straffen voor de inzet van chemische wapens tegen burgers in de stad Douma. Syrische regeringstroepen zouden dat bolwerk van Jaish al-Islam (Leger van de Islam)  op 7 april met gif hebben bestookt, terwijl er een regeling werd gesloten over de aftocht van de strijdgroep en over de vrijlating van duizenden gevangen van Jaish al-Islam. De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben deze gemelde gifgasaanval in de nacht van vrijdag op zaterdag met meer dan honderd raketten bestraft.

Twitter bericht wordt geladen...

Eerste minister Charles Michel zei zondagmiddag in het VTM Nieuws begrip te hebben voor de raketaanval op Syrië, maar wil nu snel een dialoog. "Een politiek initiatief is van cruciaal belang om meer kansen te geven aan een duurzame oplossing. Zelfs met landen waarmee we niet spontaan akkoord zijn, zoals Rusland, denken we dat het belangrijk is toch een dialoog open te houden." Volgens hem moeten nu ook landen als Saoedie-Arabië en Iran meer een rol spelen.

Rode lijn

Volgens Charles Michel ging het in de nacht van vrijdag op zaterdag niet om een symbolische aanval. "De bedoeling was aan te duiden dat er een rode lijn is en in de toekomst te vermijden dat president Assad opnieuw chemische wapens zou gebruiken."

Toch moet de echte oplossing volgens hem nog steeds in een gesprek worden gezocht. "Een paar weken geleden heb ik de Russische president Poetin en eerste minister Medvedev ontmoet", bracht de premier in herinnering. "Niet omdat ik de advocaat van Rusland zou zijn, maar omdat ik denk dat het nodig is dialoog te voeren." Een definitieve oplossing voor Syrië kan er desalniettemin enkel één zonder president Assad zijn, zei Michel zondag. "Daar is geen twijfel over in mijn ogen."