© Victoriano Moreno

‘Creatieve facturatie’ bij ziekenhuizen, dokters en labo’s: “Betaal dossierkosten niet”

Veel ziekenhuizen, artsenpraktijken en laboratoria rekenen sinds kort tussen de 3,50 en 25 euro ‘administratiekosten’ aan per factuur. “Onwettig. Betaal dat niet”, zegt Paul Callewaert van de Socialistische Mutualiteiten. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) onderzoekt de zaak.

Tom Le Bacq

44 euro kosten voor een laboratoriumonderzoek en daarbovenop nog eens 5 euro ‘administratiekosten’. 40 euro voor een consultatie bij een specialist in het ziekenhuis, maar ook daar nog eens 3,50 euro extra ‘facturatiekosten’ erbij. Zelfs als u gewoon netjes op tijd betaalt. En die extra kosten worden niet terugbetaald door het ziekenfonds.

“Dat soort van creatieve facturatie is de laatste tijd een trend aan het worden”, zegt Paul Callewaert van de Socialistische Mutualiteiten. “We hebben er de afgelopen maanden honderden dossiers van binnengekregen. Maar het mag helemaal niet.”

Volgens de Socialistische Mutualiteiten gebeurt het bij ziekenhuizen, bij medische centra van huisartsen, bij laboratoria voor klinische biologie en bij kinesisten.

“In de wet staat nochtans dat alle kosten in het honorarium vervat moeten zitten”, zegt Callewaert. “Daar nog extra bedragen aan toevoegen, mag dus niet. En ja, het gaat om kleine bedragen – tussen de 3,50 en 25 euro per factuur – maar op de vele honderdduizenden rekeningen die elk jaar worden uitgeschreven, wordt het snel een grote nieuwe bron van inkomsten.”

Het ziekenfonds roept om die dossierkosten niet te betalen. “Breng ze in mindering van je factuur”, zegt Callewaert.

Inkomsten onder druk

Dat zegt ook het Intermutualistisch Agentschap (IMA), dat de verschillende ziekenfondsen overkoepelt. “Je hoeft niet bang te zijn als patiënt”, zegt Michiel Callens van het IMA. “Het ziekenhuis zal je een brief sturen, maar stap dan gerust naar je ziekenfonds. Dan zullen zij contact opnemen met het ziekenhuis en zeggen dat die extra administratiekosten niet kunnen.”

Volgens Callewaert doen de ziekenhuizen aan dat soort ‘creatieve facturatie’ omdat hun inkomsten onder druk staan door de besparingen in de zorgsector. “Dat proberen ze te compenseren”, zegt Callewaert.

Paul D’Otreppe, de voorzitter van de Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs, zegt dat het fenomeen van de extra administratiekosten hem nog niet bekend is. “Maar als het klopt, dan is dat een probleem. Want dit mag niet.”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zegt dat ze de zaak onderzoekt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER