© gvb

Lommelse vloeiweiden in middelpunt van internationale belangstelling

“Wat we in Lommel zien, is een schoolvoorbeeld van hoe de weidebevloeiing destijds gebeurde in grote delen van Europa”, benadrukte de Zwitserse professor Leibundgut zaterdag in Lommel, waar internationale vertegenwoordigers van vloeiweiden samenkwamen om te ijveren voor de erkenning van dit irrigatiesysteem als Werelderfgoed.

gvb

Vrijdag en zaterdag stonden de vloeiweiden in Lommel-Kolonie in het middelpunt van internationale belangstelling. Vertegenwoordigers van vloeiweiden en experten uit tal van Europese landen werken samen om de titel van UNESCO-Werelderfgoed te bemachtigen. Belangrijk hierbij is dat in de betrokken landen eerst een lokale bescherming wordt behaald. Zaterdag ondertekenden de deelnemers aan dit congres hierover ook een intentieverklaring in drie talen.

Een belangrijk symbolisch moment stelt Albert Jansen (61) van Natuurpunt. “In Duitsland is de nationale erkenning al ver gevorderd. Probleem is dat de procedures in de diverse landen heel verschillend zijn. Iedereen zal nu in zijn eigen land nagaan welke stappen genomen moeten worden.”

Volgend jaar wordt een dossier ingediend om de techniek van de Lommelse vloeiweiden op de Vlaamse inventaris voor immaterieel cultureel erfgoed te krijgen. De Zwitserse professor Christian Leibundgut is een gedreven pleitbezorger van een bescherming als werelderfgoed. “Europa telt nog zo’n 130 gebieden waarvan 20 een zeer groot potentieel hebben om deze erkenning uit te lokken. En het gebied in Lommel, dat stamt uit de 19de eeuw, hoort daar zeker bij.”