Direct naar artikelinhoud
Politiek

Huiszoeking bij Antwerps sp.a-kopstuk Tom Meeuws

Tom Meeuws (sp.a)Beeld BELGA

Er is een huiszoeking geweest bij het Antwerpse sp.a-kopstuk Tom Meeuws. Dat vernam De Morgen uit meerdere bronnen en wordt bevestigd door sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels. Meeuws zou ook meegenomen zijn voor verhoor.

Eind maart werd bekend dat het parket van Antwerpen een gerechtelijk onderzoek is gestart naar mogelijk geknoei met facturen in de periode dat Meeuws directeur bij De Lijn was. De huiszoeking, bij Meeuws thuis in de wijk Seefhoek, kadert in dit onderzoek.

"Deze actie maakt deel uit van het gerechtelijk onderzoek", reageert Jinnih Beels, de lijsttrekker van sp.a Antwerpen. "Ik heb het volste vertrouwen in het verloop daarvan." Meeuws staat momenteel op de tweede plaats van de socialistische lijst in 't Stad.

Meeuws zelf heeft inmiddels ook gereageerd. "Ik ben heel tevreden dat de speurders het onderzoek snel voeren",  zegt hij aan VTM NIEUWS. "Ik heb het volste vertrouwen in het gerecht."

'Ik ben heel tevreden dat de speurders het onderzoek snel voeren'
Tom Meeuws

De Lijn

De statuten van De Lijn bepalen dat uitgaven van meer dan 67.000 euro een exclusieve bevoegdheid zijn van de raad van bestuur. Wie minder uitgeeft, mag zelf de handtekening zetten. Is het bedrag hoger, dan moet zelfs de CEO langs de raad van bestuur passeren.

Die handtekeningsbevoegdheid heeft Meeuws als directeur bij De Lijn tussen 2013 en 2015 meermaals in de wind geslagen, gaf hij zelf inmiddels ook toe. Onder meer voor de opening van de Reuzenpijp, een tramtunnel onder de Turnhoutsebaan. Dat evenement besteedde hij op eigen houtje uit aan het progressieve cultuurcentrum De Roma. De Roma kreeg daarvoor 664.000 euro in schijfjes uitbetaald. Door de betalingen op te delen, werd de raad van bestuur omzeild.

DM Zapt

Handig: krijg nieuws uit Antwerpen via WhatsApp

1. Voeg De Morgen toe aan uw contacten, met het nummer 0474 74 10 25

2. Open WhatsApp en stuur ons het bericht ANTWERPEN AAN

3. Klaar! U ontvangt nu het laatste nieuws uit Antwerpen.

Hoe werkt het precies?

Karl Apers

De huiszoeking komt opnieuw op een bijzonder slecht moment. Sp.a Antwerpen presenteert vandaag een nieuw kandidaat voor de lokale verkiezingen in oktober. Het gaat om journalist Karl Apers, al jarenlang het gezicht van de regionale zender ATV. Tom Meeuws zelf is niet aanwezig op de voorstelling van Apers. "Ik ben de lijsttrekker, dus ik stel de nieuwe kandidaten voor", zegt Beels. "Ik hoop dat de huiszoeking niet alle aandacht wegneemt van onze nieuwe kandidaat."

'Wie gelooft dat dit puur toeval is?'
Een sp.a-lid

Heel wat socialisten vinden de gang van zaken iets te toevallig. "We worden duidelijk gezocht", klinkt het binnen de partij. "Wie gelooft dat dit puur toeval is?" Het parket van Antwerpen geeft voorlopig geen commentaar. Lentle Jespers, woordvoerder van het parket: "Het onderzoek loopt, meer kan ik u daar niet over vertellen."