Lijnbus stopt voortaan bij halte ‘shopping’, maar echt inspirerend zijn winkels niet

© jve

Schepen van Middenstand Daphné Dumery (N-VA) is verontwaardigd om de naam van een nieuwe bushalte. De Lijn nam sinds gisteren de halte ‘Blankenberge Shopping’ in gebruik, maar die halte ligt twee kilometer buiten het stadscentrum tegenover twee grote baanwinkels. “Misleidend”, vindt Dumery. “Want onze handelskern ligt in het stadscentrum.” Bij De Lijn belooft men de zaak te bekijken.

Junior Verbeeke

Wie ‘shopping’ zegt, denkt meteen aan een gezellige winkelstraat of levensgroot shoppingcentrum. Laat dat nu compleet het tegenovergestelde zijn van wat de naam van een nieuwe bushalte aan enkele baanwinkels op de Brugse Steenweg suggereert. Gisteren nam De Lijn de halte ‘Blankenberge Shopping’ in gebruik. Die ligt tegenover een Action-en Lidl-winkel en beroert meteen de gemoederen.

Volgens schepen van Middenstand Daphné Dumery is de naam van de halte compleet misleidend. “Bezoekers of toeristen die willen winkelen, zullen bedrogen uitkomen als ze de bus naar Blankenberge Shopping nemen”, zegt ze. “Je belandt pakweg twee kilometer verder op een grote baan met twee supermarkten terwijl onze winkelkern pal in het stadscentrum ligt.”

Geen overleg

Volgens Dumery werden de stadsdiensten niet geconsulteerd bij het kiezen van de naam. Ze wil dan ook meteen een procedure starten om de naam te vervangen. “Ik heb mijn ongenoegen ondertussen ook bij De Lijn geuit en hen om uitleg gevraagd. Want er was geen enkel overleg tussen het stadsbestuur en de vervoersmaatschappij.”

Bij bewoners en klanten van de baanwinkels wordt de halte ondertussen wel positief onthaald. Vooral ouderen en minder mobielen krijgen nu een alternatief om de bewuste supermarkten te bezoeken. “De halte op zich is een goede zaak voor onze inwoners, maar wij willen onze eigen handelaars promoten en niet de baanwinkels. Daarom is een correcte naam ook belangrijk”, aldus Dumery. “We doen al jaren inspanningen om onze handelaars in het stadscentrum te houden. Daarvoor zijn zelfs premies ontworpen.”

“Geen slechte bedoelingen”

Over een alternatief wordt nagedacht. Bij De Lijn werd de kwestie op de volgende bestuursvergadering geagendeerd. Volgens de vervoersmaatschappij was de zoektocht naar een naam voor de halte geen sinecure. “Winkelnamen mogen we niet gebruiken en ook de geografische ligging van de halte is niet bepaald inspirerend”, aldus Inge De Bruyne van De Lijn West-Vlaanderen. “We hebben dit zonder kwade bedoeling gedaan en zullen samen met het stadsbestuur naar een oplossing zoeken.”