Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe Canvas-reeks "Watt": het rijk van de steenkool is nog niet ten einde

Vanavond start op Canvas de zesdelige docureeks “Watt”, over klimaat en energie. Vaststelling: een groot deel van die energie halen we nog altijd uit vervuilende steenkool. En dat is niet goed voor ons klimaat: bij de verbranding van steenkool komt bijna 75 keer meer C02 vrij dan bij windmolens.

Spoedarts Natalie  Eggermont (29) en energie-ingenieur Jonas Verstraeten (24), de twee onderzoekers die een prominente rol spelen in "Watt", trekken onder meer naar India. Daar bezoeken ze een gigantische steenkoolmijn en stellen vast dat de Indiërs blijven vasthouden aan die vervuilende brandstof. Ook in de VS zijn ze niet afkerig van nieuwe mijnen.  Onze honger naar energie blijft wereldwijd in elk geval stijgen. We geven u enkele opmerkelijke cijfers.

Over onze energieverslaving

  • Tussen 1971 en 2015 groeide volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) de wereldwijde energievraag met bijna 150%, het afgelopen jaar kwam daar nog eens 2,1% bij.
  • Die stijgende energievraag zet de vermindering van de CO2-uitstoot voortdurend onder druk: na drie jaar stagnatie is de wereldwijde CO2-uitstoot het voorbije jaar alweer gestegen: in 2017 ging er 1,4% meer CO2 de lucht dan in 2016.
  • De energiesector is verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de broeikasgassen: onze verwarmingsinstallaties, elektriciteitscentrales en brandstoffen voor het transport tekenen maar liefst voor 68% van de C02-uitstoot.
© Kees van de Veen

Over steenkool

  • Steenkool is de op één na grootste energiebron ter wereld: 30% van onze warmte en elektriciteit komen uit steenkool. Alleen aardolie scoort nog hoger (33%), vooral omdat onze schepen, vrachtwagens, auto’s en vliegtuigen massaal aardolie opslurpen.
  • Steenkool is de meest vervuilende van alle energiebronnen: een steenkoolcentrale produceert 820 gram C02 per kWh, een gascentrale 490 gram,  onze zonnepanelen bijna 12 keer minder: amper 41 gram. Windmolens doen het nog beter: over hun hele levenscyclus stoten die amper 11 gram uit. Ook kerncentrales doen het bijzonder goed: daar komt ongeveer 12 gram C02 per kWh uit, ruim drie keer minder dan bij zonnepanelen (bron: IPCC) 
  • Toch komen er nog altijd steenkoolcentrales bij. Volgens de “Global Coal Plant Tracker” is China momenteel meer dan 200 nieuwe centrales aan het bouwen, India meer dan 80, en er zijn er nog veel meer gepland. In 2017 steeg het aantal steenkoolcentrales voor het eerst in drie jaar: in 2017 werd er 1% meer steenkool verbruikt dan in 2016.
  • Maar België doet niét mee in deze tendens: in 2016 hebben we onze laatste steenkoolcentrale gesloten. En daarmee zijn we bijna een unicum in West-Europa. Alleen de Luxemburgers en de Noren doen het nog zonder steenkool.

Meer informatie over "Watt" vindt u op de website van Canvas.

Meest gelezen