Acteur uit "Aspe" en "De Ridder" lijdt aan zeldzame vorm van dementie

Acteur Michel Van Dousselaere (68) lijdt aan een zeldzame vorm van dementie die zijn taal aantast. Dat staat te lezen in verschillende kranten. "Taal is zijn identiteit. Dit voelt als een topsporter die zijn been verliest", zegt zijn vrouw.

Ooit kon u hem enkel terugvinden in het theater, maar sinds 2000 was hij amper weg te denken van het Vlaamse televisiescherm. Hij speelde de vader van Nathalie Meskens in "Danni Lowinski", kwam als tapijtenbaron de set op in "Het goddelijke monster", speelde mee in "De ridder" en was vooral tien seizoenen lang te zien als commissaris De Kee in de reeks "Aspe". En ook in heel wat Vlaamse films speelde de man een rol.

De afgelopen twee jaar was het opvallend stil rond de acteur. Niet toevallig, blijkt nu. Midden 2014 kreeg de acteur al de eerste signalen, toen hij merkte dat het steeds moeilijker werd om zijn teksten vanbuiten te leren. Op het einde van dat jaar volgde de diagnose: progressieve, niet-vloeiende afasie, een zeldzame vorm van dementie die zijn taal aantast. "Hij gebruikt minder woorden, zijn zinnen zijn korter, maar met zijn herinneringen is niets mis", zegt zijn vrouw Irma Wijsman aan Het Laatste Nieuws. "Taal is zijn identiteit. Woorden waren zijn meest gegeerde goed, maar dat wordt hem nu ontnomen. Het voelt als een topsporter die zijn been verliest."

Na de diagnose werd de acteur depressief, maar hij kon zich optrekken aan zijn werk. Normaal zou hij een hoofdrol spelen in "Borgen", een Nederlands theaterstuk gebaseerd op de gelijknamige Deense serie. "Hij kreeg zijn tekst maar niet in zijn hoofd, maar zowel Michel als de regisseur wilde door", zegt zijn vrouw in Het Nieuwsblad. "Hij speelde uiteindelijk een kleinere rol en iemand souffleerde hem via een oortje de tekst in, die hij perfect kon herhalen. Niemand heeft iets gemerkt. En Michel straalde op de planken als tevoren."

Dat zijn aandoening geheim werd gehouden had dan ook alles te maken met die rol. Niemand mocht hem anders bekijken. Nu afgelopen weekend de laatste voorstelling is gespeeld, vond het koppel het tijd om ermee naar buiten te treden. ""Borgen" was normaal zijn afscheid van het toneel. Al hebben we ook gemerkt dat Michel vooral nog veel kan. Dus misschien volgt er nog iets, wie weet. Een rol waar hij weinig tekst nodig heeft, bijvoorbeeld. Het belangrijkste doktersadvies is: pluk de dag. Want we weten niet wat de toekomst brengt."

Meest gelezen