Berger in 2009: ‘Maak van ons nu geen slecht ingeburgerde gemeenschap’

In 2010 ging De Standaard op stap bij de ultraorthodoxe joden in Antwerpen. © Katrijn Van Giel

In een vorig leven hielp Aron Berger orthodox-joodse nieuwkomers inburgeren in Antwerpen. Daarover kwam hij herhaaldelijk in De Standaard.

rdc

Volgens Joods Actueel krijgt Berger binnenkort de negende plaats op de Antwerpse CD&V-lijst. De partij hengelt ermee naar de stem van Antwerpse joden, maar het nieuws kon dinsdag op weinig bijval rekenen. ‘Wie geen hand wil geven aan vrouwen, hoort niet op de lijsten van CD&V’, vond Hendrik Bogaert onder meer.

Berger zegt deel uit te maken van een ‘echte sinjorenfamilie’, die al vier generaties verankerd is in Antwerpen. Hij zet zich al jaren in voor de integratie van nieuwkomers. Zo was hij in 2006 en 2007 docent maatschappelijke oriëntatie bij het Antwerpse onthaalbureau.

In 2009 kreeg de Joodse gemeenschap een golf van verontwaardiging over zich nadat rabbijnen hun buitenlandse geloofsgenoten opgeroepen hadden om zich voorlopig niet in België te vestigen. In een verplichte inburgeringscursus stonden volgens hen enkele ‘onbespreekbare’ onderwerpen’. Tom Naegels ging er een gesprek over aan met Berger.

‘Maak van ons nu geen slecht ingeburgerde gemeenschap’, moppert Berger. ‘Wij zijn een voorbeeld van integratie. En wij gedragen ons ook goed. Er is bij ons haast geen geweld, geen criminaliteit. Is dat niet belangrijker dan dat we een beetje vrijuit zitten te praten over seks en abortus? We vragen enkel dat er rekening gehouden wordt met enkele gevoeligheden.’

Lees het volledige gesprek tussen Tom Naegels en Aron Berger.

Een jaar later ging onze reporter op stap bij de ultraorthodoxe joden in Antwerpen. Daags voordien had professor joods recht Henri Rosenberg gezegd dat integreren voor de ultraorthodoxe, chassidische gemeenschap de enige weg uit is de armoede, ‘maar ze werken niet en spreken geen Nederlands’. Berger spaarde zijn kritiek niet: ‘Rosenberg is een antisemiet’.

‘Joodse nieuwkomers zijn verplicht een cursus te volgen waar ze Nederlands leren en de waarden en normen van dit land’, zegt Berger. ‘Dat onze kansen op de arbeidsmarkt kleiner zijn, ligt daar dus niet aan. Het probleem is hetzelfde als dat van de sollicitanten met een andere huidskleur. Bij ons is het de traditionele klederdracht die niet altijd wordt geapprecieerd op de werkvloer. Maar ik schat dat 70 procent van de volwassen chassidische joden aan de slag is.’

Lees de volledige reportage.

Crevits: 'Belangrijk dat ook aan vrouwen een hand wordt gegeven'

Aron Berger. © Joods Actueel

Hilde Crevits© pn

thumbnail: Aron Berger.
thumbnail: Hilde Crevits

'In Vlaanderen geven we elkaar een hand.' Dat is de duidelijke boodschap van Vlaams CD&V-minister Hilde Crevits, aan de ultraorthodoxe jood Aron Berger, die mogelijk kandidaat wordt voor de Antwerpse afdeling van de partij. Berger had eerder gezegd dat hij vrouwen de hand niet wil schudden. Ook partijgenoot Hendrik Bogaert noemde die uitspraak al 'een rode lijn'.

Vanochtend meldde Joods Actueel dat Aron Berger de negende plaats zou krijgen op de Antwerpse CD&V-lijst. Op die manier zou CD&V het stemmenpotentieel van de Antwerpse joden willen aanboren. De Antwerps-joodse gemeenschap telt in Antwerpen zowat dertigduizend mensen, van wie tien- tot vijftienduizend joden ultraorthodox zijn.

CD&V wou de komst van Berger op de lijst nog niet officieel bekendmaken, en zou pas woensdag communiceren op een persconferentie.

Maar er ontstond ophef nadat Berger in het interview met Joods Actueel al liet weten dat hij een vrouw nooit de hand zal schudden. ‘Ik hou me aan de regels van mijn geloof en zal dan ook uitleggen aan mensen met wie ik in contact kom waarom ik geen hand geef aan een dame', klonk het. 'Het heeft niets te maken met een gebrek aan respect voor vrouwen, integendeel. Het huwelijk is voor mij heilig, en ook respect voor mijn echtgenote. Daarom onthoud ik mij van fysiek contact met vrouwen.’

Op Twitter verklaarde Antwerps lijsttrekker Kris Peeters vanochtend al kort dat ‘elke kandidaat op de lijst de gelijke positie van man en vrouw respecteert’.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Crevits: 'Probleem moet opgelost worden'

'Gelijkheid en gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen is voor mij elementair', reageerde Crevits eerder al duidelijk tegenover VTM. 'In Vlaanderen geven wij elkaar de hand. Ik vind het dus echt wel van belang dat er ook een hand gegeven wordt aan vrouwen. Ook in dit geval in Antwerpen.'

Bogaert: 'Botst met waarden partij'

Partijgenoot Hendrik Bogaert stelde het scherper. Iemand geen hand willen geven, vindt hij een van de 'rode lijnen die botsen met de waarden van de partij'. Bogaert gaat ervan uit dat hij de mening van 95 procent van de partijleden vertolkt, maar benadrukt dat het voorlopig om zijn persoonlijke opinie gaat. 'Hier is duidelijk dialoog nodig.'

Maar als de partij uiteindelijik zou bepalen dat er niet ingegrepen moet worden, zal Bogaert de christendemocratie nog niet meteen van zich afschudden. 'Het is zeker mijn partij. Zoals elke goede relatie gaat dat met ups en downs', herinnert hij zich hoe hij teruggefloten werd voor zijn standpunt over hoofddoeken.

Open VLD

Uiteraard hebben ook andere partijen een mening over de mogelijke komst van Bergen. 'Mannen en vrouwen werken hier samen, leven hier samen, sporten hier samen, nemen hier samen de bus én schudden elkaar de hand', zegt Gwendolyn Rutten (Open VLD) op Twitter.